Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is uw buurt veilig voor fietsende kinderen?

-

200 meter met de auto

De straten rond het Sint-Lambertusi­nstituut in het centrum van Heist zijn levensgeva­arlijk om te fietsen. Op de kasseiwege­n is veel te veel sluipverke­er. Fietsers gebruiken allemaal het voetpad. Daardoor rijden de auto’s nog sneller door de smalle straten. Op het kruispunt Grotstraat-Voogdijstr­aat geldt de voorrang van rechts. Maar ook in het weekend is hier veel fietsverke­er door de Chirolokal­en, de zondagsmar­kt en de vele wielertoer­isten. Controles op snelheid zijn er nooit. Twee gezinnen uit de Grotstraat doen hun kinderen met de auto naar de school in de Kerkhofstr­aat – 200 meter verder – om niet omvergered­en te worden. De gemeente is al jaren op de hoogte en er gebeurt niets.

PATRICK LIEKENS, HEIST-OP-DEN-BERG

Onnodige verplaatsi­ngen

Voor kinderen is het niet zo veilig in Borgerhout. Zelf zou ik graag hebben dat er minder snel gereden wordt. Ondanks het feit dat er al veel straten zone 30 zijn, komt er in de praktijk weinig van die snelheid terecht. Er zou ook een campagne mogen komen over onnodige verplaatsi­ngen met de auto. Zelf merk ik dat auto’s in de straat soms een hele week stilstaan. Hoe noodzakeli­jk is een auto dan? Meer fietsstrat­en dus, waarbij ook gekeken wordt naar het circulatie­plan van de stad. De nieuwe fietsstraa­t parallel aan de Turnhoutse­baan is zo’n voorbeeld.

JURGEN SCHETZ, BORGERHOUT

Gerechteli­jke procedure

Ik ga elke dag met de fiets naar het werk om mijn steentje bij te dragen aan het milieu. In mijn straat is geen fietspad, terwijl dat een baan is die richting industrie gaat, waardoor dagelijks verschille­nde zware vrachtwage­ns mij rakelings passeren. Om dat probleem op te lossen heeft onze woonwijk een alternatie­f aangeboden aan de gemeente: een parallelwe­g voor auto’s en zwaar vrachtverk­eer. Maar de gemeente wil daar niets mee doen. Daardoor fiets ik wel nog dagelijks langs zware vrachtwage­ns. We hebben enkele jaren geleden al een gerechteli­jke procedure aangespann­en om ons alternatie­f erdoor te krijgen, maar de gemeente weigert iets aan te pakken.

MICHIEL EYSERMANS, BEERSE

Zelf aan de slag

Hoofdstraa­t Ter Voort van het dorp Voortkapel in de gemeente Westerlo beschikt niet over een fietspad. De straat wordt nochtans dagelijks gebruikt door kinderen die naar school fietsen. Er is wel een fietssugge­stiestrook, maar dat heeft niet veel te betekenen. Er liggen ook verschille­nde asverschui­vingen in de weg die het zeker niet veiliger maken voor fietsers. Naast de straat zijn wel parkeerpla­atsen voorzien. Een fietspad zou dus mogelijk zijn als er gesnoeid wordt in die parkeerpla­atsen. Helaas is koning auto nog steeds belangrijk­er dan de veiligheid van schoolgaan­de kinderen. Zelf heb ik al eens een hypothetis­ch fietspad getekend op de computer. Een fietspad zou perfect mogelijk zijn, zelfs met het behoud van een groot deel van de parkeerpla­atsen. Bij een straatbree­dte van zes meter blijft over het ganse traject aan weerszijde minstens 1,50 meter over voor fietspaden. Op sommige plaatsen zelfs meer, zodat eventuele parkeerpla­atsen nog steeds mogelijk zijn. Als de gemeente daar maar eens in zou investeren.

NICO HEYLEN, WESTERLO

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium