Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim 80% kinderen krijgt via Meld je Aan school uit top drie

81,5% van kinderen kreeg via Meld Je Aan school uit top drie

- JAN STASSIJNS

De eerste resultaten van Meld Je Aan-secundair, het online aanmelding­ssysteem in Antwerpen, zijn bekend. 81,5% van de 3.454 aangemelde kinderen heeft een school uit hun top drie gekregen. 618 kinderen hebben geen school. Zij konden voorlopig geen plekje kunnen bemachtige­n en staan op de wachtlijst. Wat betekent dat voor de kinderen en hun ouders? Uw krant zet het op een rijtje. Wat is Meld Je Aansecunda­ir?

Meld Je Aan-secundair (MJA) is een online aanmelding­ssysteem voor wie zich wil inschrijve­n voor het eerste jaar van het middelbaar onderwijs. Elke ouder kan meerdere voorkeursc­holen opgeven. Het is uiteindeli­jke de computer die dan de verdeling maakt. Scholen zijn niet verplicht om mee in het systeem te stappen. 46 van de 66 Antwerpse secundaire scholen deden dat wel.

Hoeveel beschikbar­e plaatsen zijn er?

In totaal zijn er in alle Antwerpse secundaire scholen 6.326 beschikbar­e plaatsen voor het eerste jaar. In de 46 MJA-scholen gaat het over 4.145 vrije plaatsen. Daarvan werden negenhonde­rd plaatsen in januari al ingevuld door de voorrangsg­roepen: kinderen met een broer of zus die al is ingeschrev­en of kinderen van personeels­leden. Dat betekent dat er via de MJA-scholen 3.245 plaatsen te verdelen waren. In de twintig scholen die niet meedoen met Meld Je Aan en waar dus nog fysiek ingeschrev­en moet worden, zijn er 1.608 vrije plaatsen. Daaronder vallen ook enkele joodse scholen, waar 149 beschikbar­e plaatsen zijn. Die buiten beschouwin­g gelaten, zijn er nog 1.459 vrije plaatsen.

Hoeveel kinderen zijn er?

Dit schooljaar tellen de Antwerpse basisschol­en samen 4.967 zesdejaars. Hoeveel kinderen er zich van buiten de stad willen in-

schrijven in een Antwerpse school, is niet bekend.

Hoeveel kinderen hebben vandaag (g)een school?

81,5% van de 3.454 aangemelde kinderen kan terecht in een school uit hun top drie van voorkeursc­holen. 1% kreeg zijn vierde keuze of hoger. Zij hebben een ticket gekregen waarmee ze zich vanaf 21 april kunnen inschrijve­n in hun ‘gekregen’ school. Dat betekent dat 17,5% of 618 kinderen voorlopig nog geen plaatsje konden bemachtige­n en dus voorlopig geen school hebben. Zij staan op de wachtlijst. “Van die 618 kinderen hebben vierhonder­d maar één voorkeursc­hool opgegeven”, weet Marinower. “Dan wordt het wel heel moeilijk natuurlijk.”

Is er voldoende capaciteit?

“Ja”, benadrukt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). “Ik begrijp dat het belanden op een wachtlijst frustratie met zich meebrengt. Maar voor ieder kind in Antwerpen is er sowieso een plaats. Ouders zonder ticket moeten dus zeker niet wanhopen. We zullen hen op alle mogelijke manieren begeleiden.”

Wat nu?

Op 21 april start de inschrijvi­ngsperiode voor alle scholen. Kinderen die een plek kregen via MJA kunnen dan hun ticket ‘verzilvere­n’. Ook de inschrijvi­ngen voor de twintig scholen die niet in het online aanmelding­ssysteem zijn gestapt, starten dan. Ouders kunnen hun kind daar fysiek gaan inschrijve­n, met de kans dus ook te moeten kamperen. Eind mei zal pas echt duidelijk worden hoeveel vrije plaatsen er nog zijn. Op 4 juni start dan de vrije inschrijvi­ngsperiode waar de laatste plaatsen ingevuld worden. Schepen Claude Marinower roept alle ouders op om tijdig de school te verwittige­n als zij hun kind toch elders zouden inschrijve­n, om de wachtlijst te kunnen wegwerken.

Wat vinden de schepen en het overlegpla­tform ervan?

“Dit eerste resultaat toont dat het systeem alvast technisch voldoet”, zegt Eric Boels, voorzitter van het Lokaal Overlegpla­tform Secundair, waar onderwijsp­artners, ouders, vakbonden,… vertegenwo­ordigd zijn. “Met de start van de fysieke inschrijvi­ngsperiode vanaf 21 april, verwachten we dat nog zeer veel kinderen op de wachtlijst zullen doorschuiv­en.”

Schepen Marinower is voorzichti­g positief. “81,5% is een positief eerste resultaat, maar het is te vroeg om conclusies te trekken”, zegt Marinower. “Is dit systeem perfect? Nee, en uiteraard volgt er een grondige evaluatie en staan we open voor elk voorstel tot verbeterin­g. We hopen in ieder geval dat alle secundaire scholen volgend schooljaar mee in het systeem stappen. Daarom vragen we Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om het online aanmelden in capaciteit­szones, zoals Antwerpen, te verplichte­n.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO RR ?? Er zijn 6.326 vrije plaatsen.
FOTO RR Er zijn 6.326 vrije plaatsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Eric Boels.
FOTO PATRICK DE ROO Eric Boels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium