Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoersel trotse bezitter van allereerst­e natuurkerk­hof

Zoersel heeft primeur voor mensen die na hun dood zonder spoor in natuur willen opgaan

- JAN VORSSELMAN­S KRISTIN MATTHYSSEN

Zoersel is de eerste gemeente in Vlaanderen die op openbaar domein een natuurbegr­aafplaats in gebruik neemt. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) kwam er gisteren een speciale herdenking­sboom planten.

Sinds kort is er een decreet dat gemeentebe­sturen toelaat om zones aan te duiden als natuurbegr­aafplaats. Zoersels OCMWvoorzi­tter en Vlaams parlements­lid Katrien Schryvers (CD&V) schreef de tekst van het decreet.

“Heel wat mensen houden eraan om de as van hun overleden dierbaren uit te strooien in zee, op de heide of in een bos. Maar eigenlijk is dat bij wet verboden”, legt Schryvers uit. “Met het decreet willen we gemeentebe­sturen de kans geven openbare zones aan te duiden die voor dat specifieke doel bestemd zijn.”

Volgens Katrien Schryvers is er een maatschapp­elijk draagvlak. “De gemeentera­ad van Zoersel stemde ermee in om drie plekken aan te duiden: een in elke deelgemeen­te. Voor de eerste zone in deelgemeen­te Halle, gelegen in de achtertuin van Villa Markey en vlak bij de begraafpla­ats, kregen we na de behandelin­g van één ingediend bezwaar een machtiging om het project te realiseren.”

Tuin van wijlen actrice Markey

Minister Joke Schauvlieg­e kwam gisteren een inlandse herdenking­sboom planten in het bos. Op zich is de locatie al heel uniek. De gemeente Zoersel verwierf het domein via een legaat van de in de jaren zestig en zeventig zeer bekende actrice Yolande Markey. Bij haar overlijden op haar 82ste in 2013 schonk zij haar villa en tuin met achterligg­end bos aan de gemeente, omdat ze sinds 1979 heel graag in Halle-Zoersel gewoond had. Haar zoon erfde alleen wat wettelijk verplicht was. Haar legaat aan de gemeente werd geraamd op een waarde van 2,2 miljoen euro. Buren zagen de blonde actrice die laatste jaren nog maar zelden. Maar áls ze buiten kwam, was dat in stijl. Zelfs de vuilniszak­ken buitenzett­en deed ze met een hoed op.

Het was Markeys laatste wens dat haar villa een culturele invulling zou krijgen. De Halse toneelvere­niging Willen Is Kunnen nam daar intussen haar intrek.

Dat in haar bos nu de eerste natuurbegr­aafplaats van Vlaanderen komt, had Yolande Markey waarschijn­lijk zelf nooit kunnen bedenken.

Geen lichamen

In het bosgedeelt­e zullen alleen afbreekbar­e urnes begraven kunnen worden of assen uitgestroo­id. Lichamen begraven zoals in Nederlands­e natuurbegr­aafplaatse­n, is in Vlaanderen nog niet toegestaan.

Joke Schauvlieg­e feliciteer­de burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) en het gemeentebe­stuur met de genomen beslissing. “Het decreet, met dank aan Katrien Schryvers, is er niet zomaar gekomen. Mensen willen steeds meer de natuur beleven. Er is nu een wettelijk kader.”

“Om de natuur niet of zo weinig mogelijk te belasten, mogen er op een natuurbegr­aafplaats geen versiering­en of gedenksten­en worden gezet”, verduideli­jkt schepen van Ruimtelijk­e Ordening, Natuurbele­id en Begraafpla­atsen Danny Van de Velde (N-VA). “Nabestaand­en kunnen de as van hun dierbaren alleen begraven in een biologisch afbreekbar­e urne met een deksel en eventueel vergezeld van een stekje of een zaadje van een inheemse boom. Dankzij die zaadjes of stekjes kan mettertijd een herdenking­sbos ontstaan.”

Wandelen toegestaan

In het herdenking­sbos kan gewoon worden gewandeld en gespeeld door de kinderen. “Al is het uiteraard niet ingericht als een speelbos”, zegt Katrien Schryvers. “Het is dus niet zo dat kinderen zullen struikelen over uit de grond stekende urnen.”

Zoersel kreeg de machtiging van het Agentschap Natuur & Bos. Die mededeling verschijnt binnenkort in het Staatsblad en van dan af kunnen burgers op het terrein terecht. Voor er gebruik van te maken, moeten de betrokken dat wél melden aan de begrafenis­ondernemer en/of aan de dienst Bevolking als het gaat om een eerder overlijden waarbij de nabestaand­en nog een urne thuis hebben staan en de as alsnog in de natuur willen uitstrooie­n.

In Vlaanderen zijn er al ‘natuurlijk­e begraafpla­atsen’ in het Schoonselh­of in Antwerpen, De Eeuwige Tuin in Aalst, in Alsemberg en in Ninove, maar daar zijn wel nog herdenking­splaatjes toegestaan. De tweede echte natuurbegr­aafplaats wordt later dit jaar in Limburg, in Rekem (Lanaken) geopend.

Nederland telt intussen al veertien natuurbegr­aafplaatse­n. Daar staat een limiet van maximaal 150 à 175 urnes per hectare, omdat crematieas een soort bemesting is. Bij te veel krijg je een andere bodembegro­eiing. Groot-Brittannië heeft driehonder­d natuurbegr­aafplaatse­n. Daar is het concept al decennia ingeburger­d.

Katrien Schryvers Vlaams parlements­lid, auteur van decreet

“Er mag worden gespeeld en gewandeld in het herdenking­sbos.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De spade gaat in de grond bij een van de drie natuurbegr­aafplaatse­n in Zoersel.
FOTO MIA UYDENS De spade gaat in de grond bij een van de drie natuurbegr­aafplaatse­n in Zoersel.
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V), burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) en Vlaams parlements­lid en Zoersels OCMW-voorzitter Katrien Schryvers.
FOTO MIA UYDENS Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V), burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) en Vlaams parlements­lid en Zoersels OCMW-voorzitter Katrien Schryvers.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium