Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het aftellen is begonnen

De Ronde komt weer naar Antwerpen

- (tdk)

Antwerpena­ar Siegfried Verbeke is door de strafrecht­er opnieuw veroordeel­d voor negationis­me, het ontkennen van de Holocaust. De man kreeg zes maanden cel omdat hij een negationis­tische dvd had opgestuurd naar Kazerne Dossin.

Siegfried Verbeke (76) stuurde vorig jaar een postpakket­je naar de directie van Kazerne Dossin, het Memoriaal, Museum en Documentat­iecentrum over Holocaust en Mensenrech­ten in Mechelen.

“In het pakket zat een negationis­tische dvd. Die begon met de niet mis te verstane woorden dat de genocide in de gaskamers van het concentrat­iekamp AuschwitzB­irkenau ongeloofwa­ardig was. Er viel zelfs te horen dat de gaskamers veel te klein waren om zoveel Joden in om te brengen. Er werd over een mythe gesproken”, klonk het langs de zijde van het parket.

Verzinsels

“Meneer Verbeke is ervan overtuigd dat het een verzinsel is dat de gaskamers werden gebruikt om Joden uit te roeien. Volgens hem zijn de slachtoffe­rs vooral gestorven door ziektes en epide- mieën en niet door het dodelijke gas.”

Verbeke zelf vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt wou niemand schade toebrengen. Hij stuurde het pakket op om antwoorden te krijgen op zijn vragen”, stelde advocaat Frank Scheerlinc­k. “Bovendien hebben de mensen van het museum het pakketje niet opengemaak­t, laat staan de dvd bekeken. Het postpakket is afgegeven bij de politie en zij hebben de dvd bekeken. Is er sprake van verspreidi­ng als de uiteindeli­jke bestemmeli­ng de beelden niet bekijkt?”

De verdedigin­g benadrukte ook dat Verbeke de dvd niet zelf had

gemaakt.

Niet aan proefstuk toe

De Antwerpena­ar werd in het verleden al meermaals veroordeel­d voor het verspreide­n van geschrifte­n waarin de Holocaust sterk werd geminimali­seerd of zelfs helemaal ontkend. De rechter achtte Verbeke ook nu schuldig over de ganse lijn. Ze legde hem de maximumstr­af op: zes maanden gevangenis en een boete van achtduizen­d euro. Of Verbeke tegen het vonnis in beroep gaat, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO VUM ?? Siegfried Verbeke verscheen al eerder voor de rechter omwille van zijn uitspraken.
FOTO VUM Siegfried Verbeke verscheen al eerder voor de rechter omwille van zijn uitspraken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium