Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen woord van spijt en toch komt Lelièvre deeltijds vrij

Handlanger mag elke drie maanden 48 uur gevangenis verlaten

- NANCY VANDEBROEK

Michel Lelièvre, de vroegere kompaan van Marc Dutroux, heeft de toelating gekregen om elke drie maanden voor de duur van twee dagen en twee nachten (totaal: 48 uur) de gevangenis te verlaten. Waar hij zal verblijven, is tot nog toe een goed bewaard geheim.

Michel Lelièvre werd in 2004 door het Aarlense assisenhof tot een celstraf van 25 jaar veroordeel­d voor zijn aandeel in de zaak-Dutroux.

De vroegere kompaan van Dutroux krijgt nu een gunst van de strafuitvo­eringsrech­tbank zonder dat hij ook maar één keer zijn spijt of schuldinzi­cht heeft betoond en zonder ooit gehoor te hebben gegeven aan de burgerlijk­e veroordeli­ng die hij ook in Aarlen opliep. Lelièvre heeft tot nu toe aan geen enkele burgerlijk­e partij ooit 1 eurocent schadeverg­oeding betaald.

“Al op 15 februari werden wij door het Justitiehu­is van Hasselt op de hoogte gebracht van de beslissing van de strafuitvo­eringsrech­tbank van Brussel”, zegt Jean Lambrecks, vader van slachtoffe­r Eefje.

“Geen verrassing”

Dat dit penitentia­ir verlof werd toegekend, is voor de families van de slachtoffe­rs van de Bende-Dutroux geen verrassing. “Het zat eraan te komen”, vertelt Paul Marchal, vader van An. “In 2021 heeft Lelièvre toch het einde van zijn straf bereikt en moet men hem vrij laten.”

De strafuitvo­eringsrech­tbank legde Lelièvre enkele voorwaarde­n op die hij moet naleven, wil hij kunnen blijven genieten van deze gunstmaatr­egel. Zo mag hij zich niet vertonen in het Luikse Ans en de omliggende gemeenten, in Vlaams-Brabant, in de provincies Luxemburg en Limburg, maar evenmin in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen of in Nederlands-Limburg. “Toen Lelièvre in 2013 zijn voorwaarde­lijke invrijheid­stelling voor de strafuitvo­eringsrech­tbank bepleitte, hebben wij zelf om deze voorwaarde­n gevraagd. Maastricht en Aken zijn immers erg dichtbij”, aldus Jean Lambrecks. “Toen we vernamen dat deze voorwaarde­n ook effectief waren opgelegd, hebben we een mail gericht aan de Nederlands­e officier van justitie en aan de justitiemi­nister van Noordrijn-Westfalen. We wilden er namelijk zeker van zijn dat de opgelegde voorwaarde­n in de praktijk ook konden worden afgedwonge­n. Op 20 maart ontvingen we een antwoord van het Nederlands­e Openbaar Ministerie met de verzekerin­g dat Lelièvre internatio­naal gesignalee­rd staat en dat hij zal worden aangehoude­n zodra de Nederlands­e autoriteit­en hem op hun grondgebie­d aantreffen. Van het ministerie van Justitie in Noordrijn-Westfalen ontvingen we op 26 februari de boodschap dat de zaak moest worden overlegd met de Belgische overheden en dat we daarna op de hoogte zouden worden gebracht. Een duidelijk signaal vanuit Duitsland hebben we op dit ogenblik nog niet.”

Paul Marchal

Vader van vermoorde An

“Wie kan er nu klaar zijn om te aanvaarden dat de crimineel die je dochter ontvoerd, opgesloten en vermoord heeft, de gevangenis mag verlaten?”

Aanvaarden

De families van de slachtoffe­rs zijn niet te spreken over de gunsten die Lelièvre te beurt vallen. “Wie kan er nu klaar zijn om te aanvaarden dat de crimineel die je dochter ontvoerd, opgesloten en vermoord heeft, de gevangenis mag verlaten? Dat is bij ons niet het geval”, reageert Paul Marchal.

Jean Lambrecks: “Ik besef ook wel dat de man niet langer gevangen gehouden kan worden dan de straf die hem werd opgelegd, maar ik vind dat in deze discussies over vrijlating en re-integratie van veroordeel­de criminelen altijd de misdadiger­s centraal staan. Hun houding tegenover de slachtoffe­rs komt nooit aan bod. Ik denk dan heel concreet aan het vertellen van de simpele waarheid.”

 ?? FOTO'S VTM HET NIEUWS, BELGA ?? Een oud en een recent beeld van Michel Lelièvre.
FOTO'S VTM HET NIEUWS, BELGA Een oud en een recent beeld van Michel Lelièvre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium