Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onschuldig in elkaar geslagen en door politie opgepakt

Man met mentale beperking krijgt aframmelin­g voor vermeende fietsdiefs­tal

- MARC PEETERS

Ronny Janssens (52) uit Grobbendon­k bekomt thuis van een hachelijk avontuur dinsdagavo­nd. De man met een mentale beperking werd ten onrechte aanzien als een fietsendie­f. Hij werd afgerammel­d en zelfs even in de boeien geslagen.

Veronica, de zus van Ronny, doet het verhaal. “Mijn broer fietst iedere dag van Grobbendon­k naar Bouwel. Daar neemt hij de trein naar zijn werk in de beschutte werkplaats van Lier. Omdat zijn fiets stuk is, nam hij dinsdag de mijne. Onderweg was er een probleem met het zadel en Ronny stopte om dat op te lossen. Dat lukte niet meteen. Plots werd hij brutaal aangepakt door een man die uit een café in de buurt kwam. Die had mijn broer bezig gezien en dacht dat hij de fiets aan het stelen was.”

Kniestoot en vuistslage­n

Ronny kan zich door zijn beperking verbaal zeer slecht uitdruk- ken en de confrontat­ie escaleerde tot een handgemeen. “Mijn broer kreeg onder meer vuistslage­n en een kniestoot in de ribben. De man is dan bovenop hem gaan zitten tot de politie ter plaatse was. Ondertusse­n werd Ronny ook verbaal bedreigd. Na de komst van de politie ging het van kwaad naar erger. Omdat mijn broer over zijn toeren was, hebben ze hem in de boeien geslagen en meegenomen. Daar kunnen we helemaal niet bij. Van agenten die interventi­es doen, mogen we toch verwachten dat ze dergelijke situaties degelijk kunnen inschatten? Voor Ronny is het trauma er alleen maar groter door geworden.”

Ongelukkig­e samenloop

Politiewoo­rdvoerder Dirk Van Peer heeft het over een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden. “Wij kregen een melding binnen van een fietsendie­f die op heterdaad werd betrapt en door getuigen in bedwang werd gehouden. Eenmaal ter plaatse is onze eerste opdracht om beide partijen te scheiden. Omdat de toen nog verdachte persoon niet meewerkte en wat agressief reageerde, is hij inderdaad geboeid en afgevoerd. Toen bleek dat de zaak anders in elkaar zat en de man een verstandel­ijke beperking had, is onze tussenkoms­t meteen daaraan aangepast en zijn de boeien ook verwijderd.”

Ronny liet ondertusse­n de schade van de aframmelin­g opmeten. “Gekneusde ribben, wenkbrauw gehecht, builen op het hoofd, een blauw oog, kneuzingen en beschadigi­ngen aan fiets, bril en kledij”, somt Veronica op.

Werkonbekw­aam

“Momenteel is mijn broer minstens tot maandag werkonbekw­aam en durft hij niet meer langs de straat te rijden waar hij werd aangevalle­n. We hebben klacht ingediend tegen de man die zo graag een dief wou vangen. Zijn actie was misschien goedbedoel­d, maar door zijn geweld alleszins ontoelaatb­aar. We hebben ook nog geen excuses gekregen.” Volgens commissari­s Van Peer is de tegenparti­j nog niet verhoord. “Uiteraard willen we ook zijn kant van het verhaal horen. Het is dan aan het parket om te beoordelen of en welk gevolg er aan de zaak wordt gegeven.”

De zus van het slachtoffe­r is op zoek naar getuigen. Die mogen zich melden

bij de politie.

Veronica Janssens

Zus van slachtoffe­r

‘‘Mijn broer durft niet meer langs de straat te rijden waar hij werd aangevalle­n.’’

 ?? FOTO MARC PEETERS ?? Veronica Janssens spreekt haar broer Ronny wat moed in. Hij houdt enkele verwonding­en over aan de
aframmelin­g.
FOTO MARC PEETERS Veronica Janssens spreekt haar broer Ronny wat moed in. Hij houdt enkele verwonding­en over aan de aframmelin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium