Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritiek op verloop van herdenking aanslagen

- (mkm, blg)

De sneer van Beatrice de Lavalette dat de slachtoffe­rs te veel aan hun lot worden overgelate­n, is niet de enige kritiek die de Belgische overheid gisteren kreeg. Ook over de manier waarop de herdenking verliep, ontstond ’s morgens heibel. Vooral omdat er geen aankondigi­ng werd omgeroepen om 7.58u, het precieze tijdstip van de aanslagen. De slachtoffe­rs en nabestaand­en werden toen achter een lint op afstand gehouden van de herdenking­splaat, terwijl premier Charles Michel en andere beleidsmak­ers bloemen legden. Heel wat personeels­leden van Brussels Airport waren niet op de hoogte en voelden zich gepasseerd.

Ook Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter van de Associatio­n française des Victimes du Terrorisme, uitte zich kritisch. “Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Maar de eerste minister is de families zelf niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel.”

In het buitenland werd smalend gereageerd op dit verloop, maar achteraf bleek dat het om een misvatting ging. De regering en de premier hebben na afloop wel degelijk tijd gemaakt om in contact te komen met de slachtoffe­rs en nabestaand­en. Ook Brussels Airport nuanceert. “Niet iedereen heeft dezelfde ideeën over hoe een herdenking er moet uitzien. Wij proberen daar een beetje de gulden middenweg te vinden. Deze keer werd gekozen voor een zeer intiem, maar sober herdenking­smoment.”

 ??  ?? Premier Michel legt bloemen neer.
Premier Michel legt bloemen neer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium