Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude F-16’s vliegen nog steeds buiten

Vandeput vraagt wel meer info over verlenging, maar zweert bij nieuwe toestellen

- HANNES CATTEBEKE ARNOUT GYSSELS (tvb)

Premier Michel belooft om alle pistes te onderzoeke­n. Maar in de praktijk wil de meerderhei­d, en zeker minister van Defensie Steven Vandeput, maar één ding: snel overgaan tot de aankoop van nieuwe gevechtsvl­iegtuigen. Wat staat de komende weken te gebeuren? Een overzicht in vijf vragen. 1. KOMT ER EEN NIEUWE STUDIE NAAR DE VERLENGING VAN DE F-16’S?

Neen. Minister van Defensie Vandeput wil van Lockheed Martin enkel weten welke garanties de producent kan geven als de levensduur van de F-16’s zou worden verlengd en welke kostprijs daaraan vasthangt, maar een nieuwe studie komt er niet. Vandeput maakt er ook geen geheim van dat die informatie weinig verschil zal maken. Hij blijft voluit gaan voor de aankoop van nieuwe toestellen die de F-16’s moeten vervangen. “Ik laat geen militairen vliegen in vliegtuige­n van vijftig jaar oud”, zegt hij. Andere landen die hun F-16’s wel nog eens updaten, doen dat volgens Vandeput enkel als ze die toestellen niet meer zullen gebruiken voor oorlogssit­uaties. “Voor vliegtuige­n die alleen moeten kunnen opstijgen, naast een ander vliegtuig gaan vliegen en weer landen volstaan die F-16’s wellicht. Maar niet voor onze doelstelli­ngen.”

2. HOE ZIT HET MET DE AANKOOPPRO­CEDURE?

De twee kandidaten, de Amerikaans­e F-35 en de Britse Eurofighte­r hebben hun final offer ingediend op 14 februari. De experts van de luchtmacht zouden daarover tegen half mei hun conclusies moeten klaar hebben. Daarna wordt de knoop doorgehakt door de regering, onder meer na advies van de inspecties Financiën en Economisch­e Zaken. Aan heel die procedure wordt niet geraakt. Al kan ze wel vertraging oplopen.

3. WELKE VRAGEN MOETEN DE AUDITS BEANTWOORD­EN?

De regering bestelde dinsdag twee audits, waarvan de conclu- sies klaar moeten zijn voor de hoorzittin­g op 18 april in de Kamercommi­ssie Landsverde­diging. Eén zal intern gebeuren binnen het Belgisch leger. De supervisie ligt bij stafchef Marc Compernol. De andere audit wordt uitgevoerd door het Auditcomit­é van de Federale Overheid. Beide onderzoeke­n hebben dezelfde insteek: wie wist wat op welk moment over een mogelijke verlenging van de levensduur van de F-16’s? Waar is die informatie­doorstromi­ng gestopt? En is de aankooppro­cedure beïnvloed door wat nu naar boven is gekomen?

4. WAT MET DE KLOKKENLUI­DER(S)?

Volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen is de voornaamst­e reden waarom de regering met de audits komt aanzetten dat ze wil weten wie binnen het leger de gevoelige informatie heeft gelekt. Binnen de regering erkennen ze dat de audit ook zal uitwijzen wie de

klokkenlui­der is. Of er dan ook sancties zullen volgen, wil niemand zeggen. N-VA-voorzitter Bart De Wever lijkt weinig vergevings­gezind. “Waarom naar sp.a stappen in plaats van naar de bevoegde minister? Alleen om een N-VA-minister te beschadige­n?”

5. KAN VANDEPUT OVERLEVEN?

Ja, maar veel meer dan dat zit er niet in. Binnen de meerderhei­d vraagt

niemand om zijn ontslag, maar beschouwen ze Vandeput wel als beschadigd. Zijn band met het leger is geknakt, verre van ideaal voor een minister van Defensie. Weerbaar is hij wel, getuige zijn voornemen om gewoon door te gaan met de aankooppro­cedure. Maar de oppositie heeft bloed geroken en heeft een maand de tijd om hem te bestoken.

“Wie wist wat binnen het leger?” Ook premier Charles Michel (MR) wil weten op welk bureau de informatie over de verlenging van de levensduur van de F-16’s is blijven liggen. De positie van minister Steven Vandeput is zo voorlopig vrijgestel­d. Niet dat de premier hem gisteren openlijk verdedigde tijdens het parlementa­ir vragenuurt­je, maar toch.

De regering is niet van plan om veel commentaar te leveren op de hetze zolang de twee audits lopen. Met andere woorden: de meerderhei­d heeft de rangen gesloten.

“Geloofwaar­digheid kwijt”

Over de lopende procedure voor de vervanging van de gevechtsvl­iegtuigen, komt voorlopig geen beslissing. Toch moet de oppositie haar volle gewicht in de schaal werpen om de zaak niet te laten uitdoven.

Sp.a vindt het ongehoord dat de Kamer tot 18 april moet wachten om de verantwoor­delijken binnen Defensie uit te horen. Groen stelt dan weer meer vragen bij de rol van Vandeput. “Hij is alle geloofwaar­digheid kwijt”, aldus Kristof Calvo.

Genoeg reden voor N-VA om terug te schieten op de oppositie. “Er zijn personen die oproepen tot een ongefundee­rde lynchparti­j”, zei Karolien Grosemans. “Ik ken geen enkele rechtbank die mensen veroordeel­t op basis van anonieme mails.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium