Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“1,7 miljoen euro? Dat is geen pannenkoek­enslag”

Vlaams Belang wil onderzoek naar benefiet Antwerpse moskeeën

- (jas)

Vlaams Belang heeft de procureur des Konings informatie bezorgd over illegale en witwasprak­tijken via Antwerpse moskeeën. “Het vermoeden dat via benefieten grote sommen drugsgeld worden witgewasse­n, vraagt een grondig onderzoek”, zegt kopstuk Filip Dewinter.

De drugsmaffi­a heeft Borgerhout in een houdgreep, klinkt het bij Vlaams Belang. De partij klopt daarom aan bij de procureur des Konings om een onderzoek te starten. Want volgens de partij worden heel wat moskeeën in het district Borgerhout en bij uitbreidin­g heel Antwerpen, gefinancie­rd door verschille­nde drugsfamil­ies die actief zijn in de stad. Via een brief heeft Vlaams Belang de procureur des Konings informatie bezorgd over illegale en witwasprak­tijken via die Antwerpse moskeeën.

“In Antwerpen worden veel benefietac­ties georganise­erd voor de bouw van nieuwe moskeeën of de renovatie van bestaande”, stelt kopstuk Filip Dewinter. “Sinds eind 2016 hebben er zo’n acht plaatsgevo­nden die allemaal samen een streefdoel hadden van meer dan 4 miljoen euro. Op basis van informatie die we onder meer verzamelde­n op sociale media blijkt dat er al 1,7 miljoen euro is opgehaald. Dat zijn geen kleine bedragen die met een lotjesverk­oop of pannenkoek­enslag opgehaald kunnen worden.”

“Bovendien is dat bedrag nog niet wat men beoogde. Er is dus een sterk vermoeden dat zij hun geld elders halen. En voor de drugsmaffi­a is er heel wat te winnen. Ze kopen invloed en status, houden zo de gemeenscha­p onder controle en bouwen een netwerk uit via giften. Ik zeg niet dat alle moskeeën dat zomaar aannemen, maar het vermoeden is er wel.”

Nieuwe wet

Vlaams Belang pleit ook voor de invoering van de ‘Bibob’-wet naar Nederlands voorbeeld. Bibob staat voor ‘bevorderin­g integritei­tsbeoordel­ingen door het openbaar bestuur’. Het laat onder meer de burgemeest­er toe om zelf opdracht te geven om malafide geldstrome­n te laten onderzoeke­n. Bij het parket was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie.

 ?? FOTO VICTOREANO MORENO ?? Filip Dewinter.
FOTO VICTOREANO MORENO Filip Dewinter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium