Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Negeren rood kruis is levensgeva­arlijk”

Rijden over tijdelijk afgesloten rijstroken levert torenhoge boetes op

- (brip)

Een rood kruis op de mobiele borden boven de autosnelwe­g verbiedt bestuurder­s tijdelijk de rijstrook te gebruiken. Maar heel wat chauffeurs negeren het kruis om de file te ontwijken. Dat kan gevaarlijk zijn, waarschuwt het Vlaams Verkeersce­ntrum.

U heeft het ongetwijfe­ld al zien gebeuren: een rood kruis op de mobiele signalisat­ie boven de autosnelwe­g, dat genegeerd wordt. Het kruis verbiedt bestuurder­s tijdelijk de rijstrook te gebruiken, omdat er verderop een obstakel of ongeval de weg verspert. Maar heel wat chauffeurs proberen de file te slim af te zijn, en gebruiken de strook toch.

“Helaas gebeurt dat nog veel te vaak”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeersce­ntrum. “Uit onderzoek blijkt dat bestuurder­s het rode kruis wel gezien hebben, maar het obstakel of ongeval niet. Ze gaan ervan uit dat het veilig is, en rijden dus door. Dat kan levensgeva­arlijk zijn.” Bruyninckx benadrukt dat het kruis nooit zomaar aangegeven staat, en dat bestuurder­s er altijd rekening mee moeten houden.

Begin dit jaar besloot een oplet- tende bestuurder het aantal chauffeurs dat het kruis negeerde te tellen. Hij plaatste een camera op de brug van de Generaal Lemanstraa­t in Berchem en filmde de A12.

In zes minuten tijd reden 54 auto’s over de gesloten rijstrook. Het filmpje werd op sociale media meer dan 26.000 keer bekeken, en uitvoerig gedeeld door heel wat rijscholen en takeldiens­ten, waaronder Depannage 2000 uit Hoboken.

“Tijdens het takelen op de snelweg maken we vrijwel altijd mee dat er plots auto’s komen aanrijden. Dat maakt het voor ons niet alleen gevaarlijk, maar ook vervelend. De auto’s moeten steeds op het laatste nippertje invoegen”, klinkt het bij de takeldiens­t.

Het negeren van het rode kruis kan nochtans zwaar beboet worden. “De overtredin­g staat in de wegcode, en is even zwaar als door het rode licht rijden”, zegt Bruyninckx.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een rood kruis voor de Kennedytun­nel.
FOTO VICTORIANO MORENO Een rood kruis voor de Kennedytun­nel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium