Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beet Naya opnieuw een schaap dood?

Wolvin sloeg wellicht toe in omgeving van Balen

- (mto)

Op de grens van Balen en Leopoldsbu­rg is in de nacht van dinsdag op woensdag een schaap doodgebete­n, naar alle waarschijn­lijkheid door wolvin Naya.

“Op dit moment is het niet helemaal zeker, maar alles wijst in de richting van Naya”, verklaart Jan Loos van het Meldpunt Wolven. “Zij heeft haar leefgebied op het militair domein van Leopoldsbu­rg en die afstand kan ze gemakkelij­k overbrugge­n. De manier waarop het schaap is gedood, wijst in ieder geval op een wolf.”

Het getroffen schaap stond ook niet achter schrikdraa­d. “Het ging om een stokoud schaap, het laatste van een kudde waarvan de rest al van ouderdom was gestorven”, zegt Loos. “De eigenaar heeft ons zelf gecontacte­erd, maar hij liet ons weten dat hij anoniem wil blijven.”

Eind januari had Naya in Meerhout-Gestel twee schapen gedood en een ander schaap ernstig verwond. Daarom is het volgens Loos bijna zeker dat zij het schaap in Leopoldsbu­rg heeft gedood. “Wolven kunnen ’s nachts gemakkelij­k een afstand van 40 tot 50 km afleggen. En ze kunnen zich heel goed oriënteren, waardoor ze heel gemakkelij­k de weg terugvinde­n naar hun leefgebied. Pas volledige zekerheid hebben we als de gps-gegevens van Naya’s halsband aantonen dat zij op de locatie is geweest. We hebben intussen het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­ek (INBO) op de hoogte gebracht. Die instelling krijgt die gegevens, maar dat gebeurt altijd met vertraging.”

 ?? FOTO BILLY HERMAN/LANDSCHAP VZW ?? Het kadaver van het doodgebete­n schaap.
FOTO BILLY HERMAN/LANDSCHAP VZW Het kadaver van het doodgebete­n schaap.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium