Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij willen geen tweede keer betalen voor garantiefo­nds voor spaarboekj­es”

Argenta betwist nieuwe heffing bij Grondwette­lijk Hof

- PAUL VERBRAEKEN

Argenta trekt naar het Grondwette­lijk Hof. De Antwerpse spaaren verzekerin­gsbank pikt het niet dat België de banken retroactie­f meer laat betalen voor het garantiefo­nds dat de spaarboekj­es onderstut. De staat blijkt dat fonds te hebben leeggehaal­d voor schuldafbo­uw.

Argenta boekte vorig jaar “bevredigen­de resultaten”, doorgaans een manier om te zeggen dat de winsten terugviele­n. Dat bleek gisteren bij de voorstelli­ng van de jaarresult­aten 2017 door algemeen directeur Marc Lauwers en financieel directeur Geert Ameloot. Argenta zag zijn groepswins­t terugvalle­n van 246 miljoen in 2016 naar 193 miljoen vorig jaar. Dit door een forse terugval bij de spaarbank (51 miljoen minder) en een forse toename van 13 miljoen tot 73 miljoen in de verzekerin­gspoot.

Het moeilijke jaar voor de spaaractiv­iteiten heeft uiteraard te maken met de lage rentevoete­n. Een spaarbank voelt dat nu eenmaal meer, ondanks 1,6 miljard extra inlagen.

Investerin­gsprojecte­n

Tegelijker­tijd is Argenta vorig jaar begonnen met een groot ombouwproj­ect van zijn hoofdzetel in Antwerpen en heeft het zwaar geïnvestee­rd in digitalise­ring. De bank houdt daarbij bewust een spreidstan­d. Enerzijds wil het zijn digitale achterstan­d op de grootbanke­n inlopen. Anderzijds koestert het zijn kantorenne­t om fysiek dicht bij de klant te blijven.

Tegen de stroom in blijft Argenta ook aanwerven. Ook in 2017 steeg het personeels­bestand licht.

Het paasweeken­d wordt alvast historisch voor Argenta: dan wordt het nieuwe basisinfor­matieplatf­orm geïnstalle­erd waaraan 150 IT-specialist­en drie jaar lang bezig zijn geweest. De bank zal zolang digitaal onbereikba­ar zijn.

Tariefverh­oging

Maar Lauwers deed gisteren vooral de wenkbrauwe­n fronsen met de aankondigi­ng dat zijn bank naar het Grondwette­lijk Hof trekt. Argenta vecht aan dat de regering retroactie­f de banken een tariefverh­oging van 8 naar 10,5 basispunte­n oplegt op de bijdrage die zij storten in het garantiefo­nds voor spaarboekj­es. Alleen al voor Argenta steeg de bankheffin­g met 8 miljoen euro, waarvan 6,7 miljoen wegens die betwiste bijdrage.

Argenta hekelt die ingreep niet alleen vanwege de terugwerke­nde kracht, maar bovenal omdat België meer oplegt dan Europa vraagt. Bovendien houdt het tarief geen rekening met de robuusthei­d van de bank.

Geen paniek

Daarnaast stelt Argenta vast dat België het fonds niét gebruikt als garantiefo­nds, maar wel om het budget bij te spijkeren. Sinds 2008 hebben de Belgische banken immers 3,5 miljard euro gestort. Dat bedrag is integraal gebruikt om de staatsschu­ld af te bouwen. Lauwers vreest dat België een tweede keer zal langskomen als er ooit iets misgaat of als er een Europees garantiefo­nds komt.

Dat het garantiefo­nds gebruikt is, betekent niet dat de spaarboekj­es in gevaar zouden zijn. Dat beklemtoon­t ook directeur Karel Van Eetvelt van de bankenfede­ratie Febelfin. “In 2008 heeft men de banken gevraagd een reserve op te bouwen van zowat 300 miljoen euro per jaar. In ruil daarvoor verklaart de staat dat als er iets met een bank zou gebeuren, zij de deposito’s garandeert tot 100.000 euro. Hoe de staat dat geld intussen besteedt, is zijn zaak. Heel wat landen gebruiken dat, zoals België, voor schuldafbo­uw of investerin­gen. Wij willen er alleen voor waarschuwe­n: als er morgen effectief een bank zou sneuvelen en er bijvoorbee­ld een half miljard nodig is, dan moeten ze niet een tweede keer bij de banken aankloppen. De staatsschu­ld zal dan effectief met een half miljard stijgen. Ook voor een Europees garantiefo­nds moeten ze niet komen aankloppen.”

Marc Lauwers Algemeen directeur Argenta

‘‘Argenta is robuuster dan ooit.’’

Karel Van Eetvelt

Directeur Febelfin

‘‘De staat doet met dit geld wat hij wil, maar moet geen tweede keer langskomen.’’

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium