Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Succes van GroenLinks sterkt mij in de keuzes van onze thema’s”

Van Besien (Groen) en Meeuws (sp.a) over de verkiezing­suitslag van hun politieke tegenhange­rs in Nederland

- SACHA VAN WIELE

In de Nederlands­e gemeentera­adsverkiez­ingen, die woensdag plaatsvond­en, wint GroenLinks en verliest de Partij van de Arbeid (PvdA). Welke lessen trekken de Antwerpse kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (sp.a) uit de uitslag in Nederland en zien ze gelijkenis­sen met Antwerpen?

De gemeentera­adsverkiez­ingen in Nederland tonen een sterk versnipper­d politiek landschap. De winnaar in enkele steden is vooral GroenLinks, die onder meer in Amsterdam, Utrecht en Arnhem als grootste fractie uit de strijd komt. Voor de rest valt aan linkerzijd­e vooral de neergang van de Nederlands­e sociaaldem­ocraten PvdA en de linkse SP op te merken. Het CDA blijft in de meeste gemeenten de grootste partij, nipt voor de liberale VVD. Opmerkelij­k is ook dat een derde van de kiezers op een lokale lijst stemde.

Antwerps Groen-lijsttrekk­er Wouter Van Besien is blij met het resultaat van GroenLinks.

“Vooral dan voor mijn Nederlands­e vrienden”, zegt Van Besien. “In de steden ging GroenLinks stevig vooruit. Dat deze partij de grootste is in Amsterdam, is historisch. De partij deed dat met thema’s als gelijke kansen, vergroenin­g van de stad en het verhogen van de leefbaarhe­id. Dat zijn ook de thema’s waarmee wij de campagne in gaan. Het goede resultaat van GroenLinks sterkt mij in de overtuigin­g dat dat de juiste thema’s zijn, waar mensen echt mee begaan zijn. Een ambitieus progressie­f programma heeft dus een grote aantrekkin­gskracht. Maar natuurlijk kun je de situatie in Amsterdam of Utrecht nooit op één lijn zetten met die van Antwerpen.”

Ongeloofwa­ardig

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws ziet eerder een groot verschil tussen zijn partij en de Nederlands­e sociaaldem­ocraten van de PvdA. Hij verwacht dan ook dat sp.a in Antwerpen niet het Nederlands­e voorbeeld zal volgen.

“De PvdA betaalt nu lokaal de prijs voor haar deelname aan de nationale regering”, zegt Meeuws. “Als je niet langer geloofwaar­dig links bent en je hebt nagelaten moderne oplossinge­n te bieden voor de huidige problemen, dan verlies je. Dat is het tegenoverg­estelde van sp.a. Wij zijn authentiek en reiken oplossinge­n aan voor mobiliteit, leefbaarhe­id en diversitei­t in de stad. Ook nationaal waait er bij ons een andere wind dan bij de PvdA.”

Tom Meeuws

Antwerps sp.a-voorzitter

‘‘In tegenstell­ing tot de PvdA zijn wij authentiek en reiken we oplossinge­n aan.’’

 ??  ??
 ?? FOTO EPA ?? Jesse Klaver zag zijn partij GroenLinks sterk groeien, vooral in de grote steden.
FOTO EPA Jesse Klaver zag zijn partij GroenLinks sterk groeien, vooral in de grote steden.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium