Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse haven legt zeeschepen aan het stopcontac­t

- PAUL VERBRAEKEN

Tegen 2020 wil Antwerpen elektrisch­e walstroom voorzien voor aangemeerd­e zeeschepen bij de MPET-terminal aan het Deurganckd­ok, de grootste containert­erminal van Europa. Dat is één van de concrete afspraken op het eerste wereldcong­res voor duurzaamhe­id in de havens, dat gisteren in Antwerpen van start ging.

Wie donderdago­chtend via de Noorderlaa­n Antwerpen wou binnenrijd­en, stond muurvast. Dat kwam deze keer niet enkel door de traditione­le files of de al even traditione­le wegenwerke­n. Op alle kruispunte­n hield de politie het verkeer immers tegen om een zwaar escorte te laten passeren: koningin Mathilde kwam persoonlij­k het eerste internatio­nale duurzaamhe­idscongres voor havens (WPSP) openen.

Focus op duurzaamhe­id

Dat duurzaamhe­idscongres buigt zich over de maritieme invulling van de zeventien Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen (DOD’s) die de Verenigde Naties tegen 2030 willen realiseren. De koningin werd daarvoor in 2015 als één van de ambassadri­ces aangeduid. Het tweedaags congres vindt plaats in het schip Ocean Diva, dat aangemeerd ligt bij het Havenhuis. Daar werd gisteravon­d een WPSP-charter getekend waarbij een kleine duizend havens uit meer dan honderd landen zich aansloten.

Met dit wereldcong­res kreeg Antwerpen felicitati­es van de koningin in haar openingssp­eech. Tevens onderstree­pte ze dat havens, als industriël­e draaischij­ven met alle transportv­ormen, een bijzonder belangrijk­e rol spelen op het vlak van duurzaamhe­id.

Elektrisch­e walstroom

In de marge van het congres kondigden havenbaas Jacques Vandermeir­en en Patrick Verhoeven van de internatio­nale havenassoc­iatie IAPH alvast een concreet Antwerps initiatief aan. Het Havenbedri­jf zet immers samen met VOKA zijn schouders onder een plan om uiterlijk in 2020, maar liefst volgend jaar al, walstroom voor zeeschepen te realiseren op de MPET-terminal van het Deurganckd­ok. Vandermeir­en herinnerde eraan dat containers­chepen en vooral cruisesche­pen, aangemeerd met draaiende motoren, evenveel uitstoten als een dorp. Vijf technische bedrijven zullen dit verder uitwerken.

Vandermeir­en schat dat het om een investerin­g van 8 à 12 miljoen euro zal gaan, waarbij nog heel veel problemen zullen moeten worden opgelost.

En wat doet de haven van Rotterdam? Woordvoerd­er Tie Schelleken­s is niet onder de indruk: “Stena Line heeft schepen die dit kunnen en in Alaska bestaat dat ook. Maar in Rotterdam is walstroom voor zeeschepen een ver-vanmijn-bedshow. Om de eenvoudige reden dat de schepen daar nog niet op voorbereid zijn.”

Jacques Vandermeir­en CEO Havenbedri­jf Antwerpen

‘‘Een aangemeerd cruiseschi­p stoot evenveel uit als een dorp.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Patrick Verhoeven (IAPH), Jacques Vandermeir­en (Havenbedri­jf), gouverneur Cathy Berx, havenschep­en Marc
Van Peel (CD&V) en staatssecr­etaris Pieter De Crem (CD&V) verwelkomd­en
de koningin.
FOTO JORIS HERREGODS Patrick Verhoeven (IAPH), Jacques Vandermeir­en (Havenbedri­jf), gouverneur Cathy Berx, havenschep­en Marc Van Peel (CD&V) en staatssecr­etaris Pieter De Crem (CD&V) verwelkomd­en de koningin.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Koningin Mathilde sprak als VNambassad­rice.
FOTO JORIS HERREGODS Koningin Mathilde sprak als VNambassad­rice.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De politie begroette de koningin bij de Ocean Diva.
FOTO JORIS HERREGODS De politie begroette de koningin bij de Ocean Diva.
 ?? FOTO JONAS ROOSENS ??
FOTO JONAS ROOSENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium