Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veeg dit megalomane project van de tekentafel”

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Groen vreest dat het college vandaag de huidige plannen voor de ontwikkeli­ng van de Arop-site in Borgerhout zal goedkeuren. “Nochtans hebben meerdere instanties hierover een negatief advies gegeven. Voldoende om dit megalomane project van de tekentafel te vegen”, klinkt het.

Op het leegstaand­e terrein van de voormalige beschutte werkplaats Arop bij de Engelselei plant projectont­wikkelaar Van Eerd Vastgoed een grootschal­ige nieuwbouw. Als de plannen voor dit project vandaag goedgekeur­d worden door het college, dan wordt de 6.000 vierkante meter tellende site ontwikkeld met een school, 112 appartemen­ten, een vestiging van Aldi en ondergrond­se garages met plaats voor 254 auto’s.

“Maar zowel het vastgoedbe­drijf van de stad AG Vespa en de welstandsc­ommissie hebben een negatief advies aan het bestaande plan gegeven”, zegt Pieter Vissers, voorzitter van Groen Borgerhout. Zo vreest AG Vespa dat het Arop-project haar eigen aanpalende project aan de Centers zal ondergrave­n. “En ook de brandweer formuleerd­e in januari een ongunstig advies.”

Tijdens de commissie deze week liet schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA) echter weten dat dat negatieve advies van de brandweer ondertusse­n is bijgesteld. “Iets wat wij zeer eigenaardi­g vinden”, zegt Vissers. “Hoe kan dat op zo’n korte termijn gebeurd zijn? Hoe zijn de toen aangehaald­e bezwaren dan zo snel verholpen?”

Hoe dan ook vreest Groen dat het college het project in haar huidige hoedanighe­id, ondanks de verschille­nde negatieve adviezen, toch zal goedkeuren. “Dat het stadsbestu­ur dit project steunt, verbaast ons na de perikelen rond de Slachthuis­site in Antwerpen-Dam niet. Ook in Borgerhout wil men aan winstmaxim­ali- satie doen voor projectont­wikkelaars en elke vierkante meter ruimte inpalmen zonder na te denken over de sterke bijkomende verkeersdr­ukte, circulatie in de wijk en het verdwijnen van open ruimte.”

Schepen Rob Van de Velde laat weten niet te willen reageren op de speculatie­s van Groen nog voor er een beslissing door het college is genomen. Of de verwachtin­gen van de partij worden ingelost, zal dus vandaag moeten blijken. Als het echter van Groen afhangt, dan worden de huidige plannen van tafel geveegd om opnieuw te beginnen, in samenspraa­k met de buurt. “Het beste zou zijn mocht de stad de site zelf aankopen zodat er meer kan worden nagedacht vanuit de noden van de buurt: meer groen en open ruimte, sportfacil­iteiten, kinderopva­ng, een bibliothee­k,…”

160 buurtbewon­ers tegen

Ook 160 buurtbewon­ers die een bezwaarsch­rift indienden tegen de huidige plannen, houden hun hart vast voor de beslissing van het college. “We hopen dat het gezonde verstand zal zegevieren”, zegt Frederik Picard, die namens hen het woord voert. “Wij zijn niet tegen een ontwikkeli­ng van de site. Maar dit project is niet op maat van de buurt. Het zal een enorme impact hebben op de mobiliteit en de densiteit van deze wijk terwijl Borgerhout al zo dichtbevol­kt is. Los van het hele politieke verhaal maken wij ons zorgen om de leefbaarhe­id. We hopen dat het college naar eer en geweten zal beslissen en alle ongunstige adviezen in acht zal nemen. Indien dat niet het geval is, zullen wij uiteraard verdere, juridische stappen nemen.”

Frederik Picard

Woordvoerd­er buurtbewon­ers

‘‘We hopen dat het college naar eer en geweten zal beslissen en alle ongunstige adviezen in acht zal nemen.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Arop-site, tussen Engelselei, Fonteinstr­aat en Hogeweg.
FOTO JORIS HERREGODS De Arop-site, tussen Engelselei, Fonteinstr­aat en Hogeweg.
 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium