Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“App downloaden is helemaal passé”

Gift2Give laat bezoekers hyacintenf­estival in Hallerbos geld doneren via Messenger

- JAN AUMAN

Bezoekers van het jaarlijkse hyacintenf­estival in Halle bij Brussel kunnen straks spontaan een financiële bijdrage leveren aan het natuurspek­takel. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakt hiervoor gebruik van de nieuwe donatiecha­tbot voor smartphone­s die werd ontwikkeld door het Schotense bedrijfje Gift2Give, dat een Vlaamse primeur te pakken heeft.

Stéphane Jacobs, oprichter van Gift2Give, is niet aan zijn proefstuk toe. Hij stond eerder aan de wieg van Mobile-For, dat onder meer de app bedacht om snel en eenvoudig te betalen voor je parkeerpla­ats, op straat of in een privéparki­ng. 52 steden en gemeenten in België maken er intussen gebruik van, goed voor een beheer van 220.000 betalende parkeerpla­atsen. Ook wat betreft de digitalise­ring

Stéphane Jacobs

Gift2Give

van vervoerbew­ijzen van De Lijn was de app, die 4411 heet, een voorloper.

Jacobs verkocht zijn succesvol bedrijfje enkele jaren geleden aan Proximus, dat de toepassing­en voor mobiele betalingen vandaag verder beheert en ontwikkelt in haar dochterond­erneming Be-Mobile, met 120 werknemers. “Ik ben nog steeds actief bij Be-Mobile, maar heb samen met

Tom Schuyten, een gedreven IT’er die verbonden is aan het Expertisec­entrum Zorginnova­tie van de Limburgse Hogeschool PXL, geïnvestee­rd in Gift2Give. We lanceerden al de digitale geschenkbo­n voor gemeenten en lokale handelaars. Knokke-Heist was de eerste om ze te gebruiken.”

Nu pakt Gift2Give uit met een Vlaamse primeur: de tienduizen­den bezoekers die in april naar de bloei van de hyacinten komen kijken in het Hallerbos in Halle, kunnen al dan niet bedwelmd door de geur van de bloemen, een gift doen met hun smartphone.

“Nee, niet door eerst een nieuwe app te downloaden. Die zijn passé”, grijnst Stéphane Jacobs. “We maken gebruik van een donatiecha­tbot of een geautomati­seerde gesprekspa­rtner op Messenger. Gewoon een QR-code scannen in het Hallerbos of Natuur & Bos intikken in Messenger. Een chatbot begeleidt de gebruiker in een gesprek via enkele clicks naar een vrije gift zonder verificati­ecode, tot 25 euro. Heel eenvoudig.”

Stéphane Jacobs ziet nog heel wat toepassing­en. “Omdat er steeds minder cash geld in omloop is, ontstaat de behoefte om efficiënt en mobiel een kleine bijdrage voor een goed doel te kunnen geven. Heel wat ngo’s die actief zijn in het zuiden, werken nog ouderwets wat het ontvangen van giften betreft. En misschien kan zelfs de Kerk er gebruik van maken. Geef toe: rondgaan met de schaal om wat klein geld in te zamelen is toch niet meer van deze tijd? Zet gewoon een grote QR-code in de kerk en laat de parochiane­n zo een bijdrage doen.”

‘‘Een schaaltje laten rondgaan om kleingeld in te gooien, is niet meer van deze tijd.’’

 ?? FOTO JAN AUMAN FOTO PHOTONEWS ?? Wilde hyacinten in het Hallerbos. Wie de bloemen wil steunen, kan geld doneren via Messenger. Stéphane Jacobs, pionier in mobiele betalingen, waar nu ook de hyacinten van het Hallerbos beter van kunnen worden.
FOTO JAN AUMAN FOTO PHOTONEWS Wilde hyacinten in het Hallerbos. Wie de bloemen wil steunen, kan geld doneren via Messenger. Stéphane Jacobs, pionier in mobiele betalingen, waar nu ook de hyacinten van het Hallerbos beter van kunnen worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium