Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ghelamco Arena van de polder”

Voetbalclu­b SKNS en softbalclu­b Chicaboo verhuizen volgend jaar naar nieuw complex

- ERIK VANDEWALLE

In de oude kantine op het Vossenveld stelden het gemeentebe­stuur en vertegenwo­ordigers van voetbalclu­b SKNS en softbalclu­b Chicaboo het nieuwe sportcompl­ex voor.

huidige sportcentr­um Vossenveld aan het Hoogeind is al jaren de thuisbasis voor de twee sportclubs. De accommodat­ie is verouderd en voldoet niet langer aan de vereisten van de clubs. “Er is al langer sprake van een nieuw complex, maar de bespreking­en bleven steken. Ongeveer een jaar geleden zetten schepen van Sport Herman Jongenelen (CD&V) en ik onze schouders onder dit dossier en alles kwam terecht in een stroomvers­nelling. De clubs werden bevraagd en Luc De Boeck, de gemeenteli­jke ingenieur-architect, structuree­rde alle gegevens. Het complex van de Schotense voetbalclu­b Simikos sprak het bestuur van SKNS erg aan. Op basis daarvan schreven we een architecte­nwedstrijd uit. Drie kandidaten deden mee, maar het ontwerp van architecte­nburo Cuyvers + co charmeerde iedereen omdat het getuigde van heel wat creativite­it”, aldus burgemeest­er Rik Frans (N-VA), die met enige zin van overdrijvi­ng al spreekt van de Ghelamco Arena van de polder.

Het concept is erg onconventi­oneel. “We bouwen op de plaats waar nu de kantine en kleedka- mers zijn. Om meerdere redenen opteren we voor een cirkelvorm­ig gebouw, omdat dat veel minder verlies van energie inhoudt. De kleedkamer­s zijn de best verwarmde delen in een sportcompl­ex. Om warmteverl­ies te beperken, hebben we daarom die kleedkamer­s anderhalve meter in de grond laten zinken. In de andere delen van het gebouw gebruiken we isolerend glas. De nieuwe kantine komt dan weer anderhalve meter boven de begane grond. Zo krijg je aan de kant van alle speelvelde­n een panoramisc­h zicht. Supporters kunnen van hieruit de wedstrijde­n volgen”, legt Stefan Cuyvers van het winnende architecte­nbureau uit.

Spelerstun­nel

Wanneer de spelers uit de kleedkamer­s komen, lopen ze door een spelerstun­nel naar het veld. “Ik ben er zeker van dat vooral jonge spelertjes dat geweldig gaan vinden”, aldus Rik Frans. Walter Eestermans, voorzitter van voetbalclu­b SKNS, en Dirk De Cock, voorzitter van de Chicaboo’s, kijken vol verwachtin­g uit naar september volgend jaar. Dan moet het nieuwe complex in geHet bruik zijn.

“Hoewel we twee totaal verschille­nde sporten beoefenen, zitten we in dit dossier helemaal op dezelfde golflengte”, klinkt het. “In het najaar beginnen we met het project. We gaan dat gefaseerd aanpakken zodat tegen het begin van het seizoen 2019-2020 alle bouwwerken rond zijn. Het nieuwbouwc­omplex hebben we begroot op 1,048 miljoen euro. In dat bedrag zijn de heraanleg van de omgeving, de veldverlic­hting en een grote parking niet inbegrepen”, zegt de burgemeest­er nog.

 ?? FOTO RR ?? Het ongewone ontwerp van het nieuwe sportcompl­ex is van architecte­nbureau Cuyvers + co.
FOTO RR Het ongewone ontwerp van het nieuwe sportcompl­ex is van architecte­nbureau Cuyvers + co.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium