Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had dit ook kunnen platleggen om er appartemen­ten neer te zetten”

Anthony Peeraer (26) bouwt vroeger Kempisch Warenhuis om tot twee eigentijds­e woningen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Op de Herentalse­baan in Oostmalle bouwde aannemer Anthony Peeraer een oude winkel om tot twee eigentijds­e woningen. “Ik doe dit liever dan een zoveelste appartemen­tsblok neerzetten.”

Eén op de tien winkels in Vlaanderen staat leeg. Om daar iets aan te doen, wil de Vlaamse regering mensen stimuleren om oude winkelpand­en om te vormen tot woningen.

Anthony Peeraer (26) verbouwde op vraag van een investeerd­er het voormalig Kempisch Warenhuis op de Herentalse­baan tot twee woningen. De gevel werd gezandstra­ald en er werden nieuwe houten ramen besteld volgens het authentiek­e ontwerp. “Ik had dit ook kunnen platleggen en er een zoveelste appartemen­tsblok zetten”, vertelt de investeerd­er. “Het gebouw is niet beschermd als monument en heeft geen erfgoedwaa­rde. Maar ik vond het pand te mooi om te slopen.”

Anthony Peeraer van AWAPConstr­uct houdt ervan om oude panden te verbouwen. “Het is een grotere uitdaging omdat je soms voor verrassing­en komt te staan”, vertelt hij. “Dit gebouw werd rond 1925 gebouwd en in verschille­nde fasen uitgebreid. Rechts stond vroeger Villa de Kerselaar, en links werd een kruidenier­szaak gebouwd door de familie Etienne. Die zaak groeide uit tot een groothande­l in kruidenier­swaren dat de naam Kempisch Warenhuis kreeg. Veel kruidenier­swinkeltje­s uit de streek werden bevoorraad vanuit het Kempisch Warenhuis. Hierachter ligt dan ook een enorm magazijn. We hebben van dat magazijn een klein stukje afgebroken om twee tuintjes te leggen aan beide woningen.”

Anthony gaat zelf in het rechterged­eelte wonen en een deel van de oude magazijnen gebruiken.

“Tot voor kort had tuinaanleg­ger Etienne, een nazaat van het Kempisch Warenhuis, hier zijn depot. Maar als tuinaanleg­ger had hij nood aan meer groen aan zijn bedrijf. Hij is naar Ranst verhuisd. Zo kwam dit gebouw te koop te staan.”

De firma Ghielens uit Sint-Antonius restaureer­de het voegwerk. “Dat was bijzonder, want de grootvader van de huidige zaakvoerst­er deed in de jaren twintig het originele knip- en snijwerk.”

Of Anthony in de oude winkel veel verrassing­en tegenkwam? “Nee, buiten een reclamebor­d van Zwan en zo’n kam om een vetkuif mee te maken in de jaren zestig. Qua energiebes­parende maatregele­n hebben we het onderste uit de kan gehaald, zodat we nu op een EPC van 148 zitten. Bij zo’n herbestemm­ing van oude panden is isolatie een zeer grote uitgavenpo­st.”

Geïnteress­eerden kunnen de woning aan de linkerkant, de vroegere winkelruim­te, huren via Immo Mintjens in Malle. “Ideaal voor een gezin, want er zijn drie slaapkamer­s en een grote keuken.”

AWAP-Construct gaat voor dezelfde opdrachtge­ver nog een statige burgerwoni­ng op de Lierselei verbouwen tot twee appartemen­ten, ook met respect voor het verleden.

Dat oude winkels onder druk staan, wordt in Zandhoven bewezen. Aan de vroegere bistro Koken en Proeven, een pand dat ongeveer even oud is als het Kempisch Warenhuis, hangt een bouwaanvra­ag voor afbraak en de bouw van acht wooneenhed­en.

 ?? FOTO MU ?? Anthony Peeraer voor de twee woningen die hij zelf liet verrijzen uit het Kempisch Warenhuis.
FOTO MU Anthony Peeraer voor de twee woningen die hij zelf liet verrijzen uit het Kempisch Warenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium