Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Therapie in een vrolijke pipowagen

VTI bouwt dertien meter lange woonwagen als mobiel therapiehu­is

- KRISTIN MATTHYSSEN

Een vrolijke pipowagen: tegenwoord­ig is het helemaal ‘in’. Op vraag van De Kanteling, een groepsprak­tijk uit Schilde, bouwen de leerlingen van het zevende jaar industriël­e houtbewerk­ing van VTI Zandhoven een pipowagen van 13 meter lang.

De Kanteling, een groepsprak­tijk voor rouw, verlies en veerkracht, kreeg in 2016 de Recht uit het Hart Award van 20.000 euro van BNP Paribas Fortis Foundation. Rotary Voorkempen deed er nog 1.500 euro bovenop. De Kanteling geeft muziek-, spelen creatherap­ie in een oude stacaravan. Die is heel gezellig ingericht, maar wel aftands. De nieuwe Kantelmobi­el gaat die versleten caravan vervangen.

“We zagen in Doornik een prachtige houten woonwagen, een ‘pipowagen’ zoals die nu vaak worden genoemd, die volledig zelf was opgebouwd vanaf het leeg chassis. Dat wilden we ook graag doen”, vertellen directeur Gerd Claes van De Kanteling en beleidsmed­ewerker Luc Claes.

“We vroegen aan het VTI Zandhoven om de leerlingen houtbewerk­ing onze pipowagen te laten bouwen en BuSO Kristus Koning in Sint-Job om de inrichting zoals meubeltjes te maken, zodat het voor hen ook een leerproces wordt waarbij ze moeilijkhe­den in mogelijkhe­den leren omzetten.”

Johan Verheyen, klastitula­ris van het zevende specialisa­tiejaar industriël­e houtbewerk­ing van het VTI, zag die uitdaging wel zitten. “Al heb ik er wel enkele nachten van wakker gelegen”, bekent hij. “Oorspronke­lijk had De Kanteling een pipowagen van 3 op 7 meter in gedachten. Maar omdat er muziek- en speltherap­ie in wordt gegeven, en er ook een keukentje, berging en sanitaire ruimte nodig was, groeiden de afmetingen uit tot 12,80 meter op drie meter.”

De Kanteling kocht zelf een onderstel aan in Nederland. “Wij hebben onze opbouw gedaan vanop dat chassis op wielen. Het is een volledige houtskelet­bouw. Onze leerlingen moeten normaal een persoonlij­k project maken als ze afstuderen. Ik heb vorig jaar voorgestel­d aan de zesdejaars of ze het zagen zitten om het persoonlij­k project te vervangen door een project waar we ons met de hele klas voor konden inzetten. Iedereen was er direct voor gewonnen.”

Verheyen maakte de eerste ruwe schetsen, maar daarna kreeg elke leerling zijn deelprojec­t waar hij persoonlij­k voor verantwoor­delijk was. “Een ander probleem was dat we vorig jaar in het zesde met dertien leerlingen aan de pipowagen begonnen, maar vier leerlingen zijn geen zevende specialisa­tiejaar begonnen. Sommigen gingen rechtstree­ks al naar de arbeidsmar­kt. Het gevolg is dat we dit schooljaar serieus een tand moeten bijsteken om alles met negen jongens afgewerkt te krijgen.”

Brandalarm en noodverlic­hting

Drie weken geleden begon de buitenopbo­uw in de vrieskou. “Er komt zelfs een brandalarm en noodverlic­hting in. Als houtsoort voor de gevelbekle­ding kozen we voor thermowood. De ramen en deuren werden uitgevoerd in padoek, de dakbedekki­ng in EPDM-rubber. Leerlingen lassen-constructi­e maakten nog enkele verbinding­sstukken. Om extra licht binnen te krijgen, werd er boven met een verluchtin­g gewerkt, wat alles nog complexer maakte, want zo moesten we gebogen kepers zagen. Achteraan komt nog een terras. Vloer, wanden, dak: alles zal nog super geïsoleerd worden.”

De pipowagen moet normaal tegen juni klaar zijn. De constructi­e buiten de school krijgen wordt nog een opgave, want die geraakt niet onder het afdak.

De nieuwprijs voor een pipowagen van deze afmetingen ligt al gauw rond de 80.000 euro. Het VTI heeft de opdracht aangepakt tegen kostprijs, dus puur het materiaal moet vergoed worden, zodat de factuur wellicht rond de

20.000 euro zal uitvallen.

 ?? FOTO'S KMA, RR ?? De zevendejaa­rs industriel­e houtbewerk­ing bij de reusachtig­e pipowagen in aanbouw. Kleine foto: Pipo de Clown en Mamaloe, met de oerpipowag­en.
FOTO'S KMA, RR De zevendejaa­rs industriel­e houtbewerk­ing bij de reusachtig­e pipowagen in aanbouw. Kleine foto: Pipo de Clown en Mamaloe, met de oerpipowag­en.
 ?? FOTO'S KMA ?? In de pipowagen komen een
keukentje en toilet.
FOTO'S KMA In de pipowagen komen een keukentje en toilet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium