Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen komen beter los in speelse ruimte”

De Kanteling wil zigeunerwa­gen in Wijnegem zetten

- (kma) www.dekantelin­g.be

Groepsprak­tijk De Kanteling verhuist van Schilde naar Wijnegem. “We zijn aan het onderhande­len met de gemeente om onze Kantelmobi­el hier een plek in een groene omgeving te geven”, vertelt Gerd Claes.

De Kanteling telt intussen al elf therapeute­n. Binnenkort komt er nog een psychiater bij, en ook iemand die gespeciali­seerd is in kinderpsyc­hiatrie. “Onze huidige ruimte in Schilde wordt te klein. Daarom verhuizen we naar een gebouw in de Turnhoutse­baan in Wijnegem, vlak bij GC ’t Gasthuis”, vertelt Gerd Claes, die mee aan de wieg van de praktijk stond.

Levend verlies

“Eigenlijk zijn we begonnen als centrum voor mensen met een beperking, maar de jongste jaren zijn we ons gaan toeleggen op rouw en verlies. Ook levend verlies. Daarmee bedoelen we bijvoorbee­ld mensen die een geliefde verloren omdat hun relatie verbroken is, of die hun werk verliezen, of die een kind met een beperking hebben en hierdoor ook met verlies geconfront­eerd worden.”

Tegenwoord­ig worden zigeunerwa­gens voor van alles en nog wat gebruikt: van vakantiehu­isjes over foodtrucks tot een extra slaapkamer in de tuin bij nieuwsamen­gestelde gezinnen. Vaak zijn het gewoon verbouwde werfketen die een lik vrolijke verf hebben gekregen. De prijzen lopen al snel op van 3.000 tot 15.000 eu- ro, meestal voor eentje van hooguit vijf meter lang. De pipowagen of ‘Kantelmobi­el’ van De Kanteling wordt een van de allergroot­ste in zijn soort.

Laagdrempe­lig

“Het zal vooral een laagdrempe­lige plek worden waar kinderen muziek- en speltherap­ie kunnen krijgen. We weten al vanuit onze ervaring met de caravan dat zo’n speelse ruimte op wielen voor kinderen een totaal andere beleving geeft dan wanneer we ze in een kamer met twee ramen en een deur moeten ontvangen. Het is de bedoeling dat onze kantelmobi­el in een mooie rustige groene omgeving in Wijnegem komt. We hebben met de gemeente al wat opties besproken en hopen dat het lukt.”

 ?? FOTO WF ?? Therapeute Gerd Claes van De Kanteling, in het kantoor in Wijnegem.
FOTO WF Therapeute Gerd Claes van De Kanteling, in het kantoor in Wijnegem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium