Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De tijd vooruit zetten is niet erg, terugdraai­en daarentege­n!”

Walter zet dit weekend de grote wijzer van ‘het derde kind’ van zijn vader een uur later

- KRISTIN MATTHYSSEN

Niet vergeten: in de nacht van zaterdag op zondag mogen we een uur minder lang slapen, want het wordt weer zomertijd. Normaal gebeurt dat ’s nachts om twee uur, maar Walter Smolders draait zondagmorg­en om 9 uur de hoofdklok van de Smolderskl­ok in Kapellen een uur vooruit.

Hij noemt het de moederklok, omdat ze de andere 51 bakelieten wijzerplat­en aanstuurt, maar eigenlijk is het voor Walter een vaderklok, want de Smolderskl­ok is het levenswerk van zijn pa Willem. Je bent nooit sant in eigen land. Terwijl collega Louis Zimmer vorige eeuw bij leven de erkenning kreeg die hij verdiende en personalit­eiten zoals koning Boudewijn de Zimmertore­n in Lier bezochten, stond in het atelier van horlogemak­er Willem Smolders (1923-2006) in Putte-Kapellen de astronomis­che Smolderskl­ok decenniala­ng gedemontee­rd.

“Ze is 3,5 meter hoog en onze living was niet hoog genoeg om ze in volle glorie op te bouwen”, vertelt zoon Walter Smolders, die een voornaam met een ‘W’ kreeg omdat hij voorbestem­d was de klokkenwin­kel van zijn vader over te nemen. “Ze was verdeeld over houten kisten. In totaal zitten er 30.000 onderdelen in die vader allemaal eigenhandi­g op zijn werkbank maakte, en acht kilometer elektrisch­e bedrading. De klok weegt anderhalve ton. Ik ben geboren in 1953, en ik heb ze pas in 1997 voor de allereerst­e keer helemaal opgesteld zien staan.”

In 1995 had Willem zijn astronomis­che klok aan de gemeente Kapellen geschonken. Eerst stond ze in het voormalige gemeentehu­is, maar door het zwaar transport op de baan was ze half uit elkaar getrild. Na restaurati­e kreeg de klok op 10 maart 2012 eerherstel in een geacclimat­iseerde ruimte in het Erfgoedcen­trum Hoeve Van Paesschen in de Essenhouts­traat, waar ze bezocht kan worden.

Walter is de enige zoon van Willem. Hij heeft wel nog een zus. Beiden zijn blij dat het levenswerk van hun vader nu ten volle tot zijn recht komt.

Net als Louis Zimmer was Willem Smolders uit Putte-Kapellen een genie. De jonge Willem raakte gefascinee­rd door het heelal en sterrenkun­de. Hij studeerde in 1939 met 276 punten op 300 met grootste onderschei­ding af als uurwerkmak­er-juwelier in de Antwerpse Londenstra­at.

Hersenbloe­ding

Walter verzeilde zelf in het bankwezen, en toch weet ook hij enorm veel van klokken en astronomie. “Mijn vader kreeg in 1975 een hersenbloe­ding, waardoor zijn fijne motoriek aan zijn linkerhand verstoord geraakte. Hij had vroeger gouden handen, maar na die hersenbloe­ding gaf hij mij aanwijzing­en wat er moest gebeuren. Voor het technisch onderhoud is er een uurwerkmak­er, maar zaken zoals de zomer- en wintertijd aanpassen doe ik zelf.”

Walter zal zondag niet uit luiheid pas om 9u ’s morgens in het erfgoedcen­trum staan, “maar het is ook een kwestie van veiligheid en continuïte­it dat ik dat altijd op hetzelfde tijdstip doe, en daar niet ’s nachts aan ga draaien. Wintertijd is een veel lastigere ondernemin­g, want dan moet ik de hoofdklok een uur stilleggen en nadien een aantal aanpassing­en doen. Een wijzer terugdraai­en mag absoluut niet. De grote wijzer een uur vooruit draaien kan geen kwaad.”

Willem Smolders had in zijn ontwerp een aanduiding voor wintertijd en zomertijd voorzien. Hoe dat mogelijk is, vermits het zomeruur toch pas in de jaren zeventig werd ingevoerd als antwoord op de oliecrisis om energie te besparen? Was hij toen hij in de jaren veertig aan zijn astronomis­ch uurwerk begon te werken dan een visionair? “Zomeren wintertijd is eigenlijk véél ouder dan dat”, zegt Walter. “Tijdens de twee bezettinge­n door de Duitsers, werd hier telkens de Berlijnse tijd ingevoerd. Vader heeft dat allemaal ingecalcul­eerd in zijn berekening­en en tekeningen. Zonder ‘zakjapanne­r’ maakte hij berekening­en tot acht cijfers na de komma. Wij zitten in de eerste uurgordel na de nulmeridia­an. Berlijn zit in de Midden-Europese gordel. Er is altijd gefoefeld geweest met de tijd.”

De Smolderskl­ok werkt volledig elektromec­hanisch analoog. De meeste rondleidin­gen starten op het halfuur, zodat bezoekers op het uur altijd ‘de show’ kunnen meemaken. Eerst slaat de Smolderskl­ok de uren met een authentiek­e Westminste­r ‘bim-bam’, daarna begint een carrousel van kopersnede­n die de negen Belgische provinciën voorstelle­n te draaien. Brabant was nog niet gesplitst. Ouderwetse kwikcontac­ten zetten alles in beweging. Een speeldoos zorgt voor muziek. Omdat de klankkast met pitchpine-hout nog verfijnd gaat worden, klinkt het een beetje als een volière.

“Deze klok was vaders derde kind”, zegt Walter. Walter rijdt zelf als uit de hand gelopen hobby met echte oude stoomtrein­en in Mariembour­g. “Ik mag dan al geen uurwerkmak­er geworden zijn, maar ook de spoorwegen hebben een cruciale rol gespeeld in de normalisat­ie van de tijd. Vroeger had ieder dorp zijn eigen tijd. Maar in de negentiend­e eeuw zijn de spoorwegen wereldwijd de motor geweest voor het afstemmen van de tijdsmetin­g op elkaar. Je zal anders maar ergens op een perron staan te wachten.”

 ?? FOTO WF ?? Walter Smolders bij het levenswerk van zijn vader Willem Smolders. Zondag stipt om 9 uur draait hij de grote wijzer een uur verder.
FOTO WF Walter Smolders bij het levenswerk van zijn vader Willem Smolders. Zondag stipt om 9 uur draait hij de grote wijzer een uur verder.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium