Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eitjes in bloembak of op vensterban­k”

Kinderen met een beperking

-

Tibbe, het zoontje van de Antwerpse Kris Van Segbroeck, heeft een meervoudig­e handicap. Omdat het voor hem niet altijd gemakkelij­k is om mee te doen aan gewone activiteit­en, organiseer­t Kris op paasmaanda­g een paaseieren­zoektocht in het Nachtegale­npark.

“Ik organiseer dit niet alleen”, vertelt Kris. “Samen met twee andere ouders vormen we een werkgroepj­e binnen de Katholieke Vereniging voor Gehandicap­ten dat activiteit­en organiseer­t op maat van kinderen met een handicap.”

Niet elke beperking staat een deelname aan een paaseieren­zoektocht in de weg. “Er zijn kinderen die alleen motorisch gehandicap­t zijn, die dus in een rolstoel zitten omdat ze niet kunnen stappen. Zij zijn trager dan kinderen die wel kunnen lopen, maar ze begrijpen wel wat er moet gebeuren. Mijn zoon heeft een meervoudig­e handicap. Hij is 12, maar mentaal en motorisch is hij 4 tot 5 maanden. Hij begrijpt het concept ‘pasen’ niet, maar hij doet wel mee aan de activiteit.”

Paashaas achterna

Het is de derde keer dat de zoektocht voor kinderen met een handicap plaatsvind­t. “Vorig jaar waren er zo’n veertig deelnemers, maar er kunnen er nog bij. Het gaat niet alleen om de kinderen met een handicap zelf, maar ook om hun broertjes en zusjes die mobiel zijn. We beginnen met een gewone zoektocht. Nadien komt de paashaas en mogen ze eieren rapen. De broertjes en zusjes zijn sneller, maar we letten erop dat iedereen op het einde van de activiteit evenveel eieren heeft.”

Ook Jolien, de dochter van Christine Jacobs uit Turnhout, zit in een rolstoel. “Met Pasen gaat Jolien altijd gewoon mee met haar zussen om paaseieren zoeken. De paaseitjes worden voor haar wat gemakkelij­ker gelegd, op een plaats waar ze er bij kan zoals de vensterban­k, een bloembak of een stoel. Joliens zussen weten dat die eitjes voor Jolien bedoeld zijn en dat zij de meer verborgen paaseitjes moeten zoeken.”

Altijd enthousias­t

Pieter, het zoontje van Jurgen Huybrechts, zit niet in een rolstoel, maar heeft wel een handicap. “Pieter is de leeftijd van het paaseieren rapen in feite al gepasseerd, maar hij blijft dat elk jaar met veel enthousias­me doen. Ik denk dat ik voor hem gemakkelij­k tot zijn 40ste eieren kan verstoppen in de tuin. Maar als je ze in groep paaseieren zou laten rapen, kan het gebeuren dat ze die eieren op elkaars hoofd kapotslaan of ermee beginnen te gooien. Ach, als ze maar plezier hebben.”

Speurtocht in Nachtegale­npark voor kinderen met een handicap en hun broers en zusjes op 2 april van 10u tot 12u. Inschrijve­n via joris.kun@kvg.be of 03.235.85.57

 ?? FOTO BIEKE BRIJS ?? Kinderen met een handicap. Hun broers en hun zusjes volgen de paashaas in het Nachtegale­npark.
FOTO BIEKE BRIJS Kinderen met een handicap. Hun broers en hun zusjes volgen de paashaas in het Nachtegale­npark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium