Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kartonnen eitjes vol snoep en speelgoed”

Sem (12) en Ila (2) hebben lactose-intolerant­ie

-

Naomi Mertens (33) woont met haar partner Mil en haar twee kinderen in Borgerhout. Zowel Sem (12) als Ila Luna Imala (2) hebben lactose-intolerant­ie en verdragen geen melkproduc­ten.

Naomi, die twintig was toen Sem werd geboren, vond het als jonge mama moeilijk om te leren omgaan met de allergieën van haar zoon. “Tja, het is niet dat hij niks mag eten, maar je moet er wel op toezien dat wat hij eet, geen ‘verboden middelen’ bevat. In de supermarkt moet je van elk product het etiket lezen om te zien wat de ingrediënt­en zijn. Ik ben dat ondertusse­n gewend, en weet wat ik wel en niet moet meenemen, maar voor Mill was het allemaal nieuw. Hij werd er hoorndol van toen hij voor het eerst moest gaan winkelen. Hij was uren onderweg, omdat hij alles moest lezen en op die etiketten staan soms echt kleine lettertjes.”

Niet veel variatie

Sem en Ila mogen wel chocolade eten, als er geen melkproduc­ten in zitten of als er geen boter in wordt gebruikt. “In elke winkel verkopen ze dat, ook als chocoladen ei, maar er is niet veel variatie en je moet dus wel telkens het etiket lezen.”

Naomi probeert het zo creatief mogelijk op te lossen. “Ik ga altijd naar Ava of Hema. Daar verkopen ze kartonnen eieren die je kunt opendoen en waar je iets in kan leggen. Ik stop die dan vol met snoepjes of speelgoed, anders hebben ze niks. Ook op sinterklaa­sdag doe ik dat, want dat is ook zo’n dag dat het al chocolade is wat de klok slaat. Chocoladen ventjes, letters in chocolade, dat blijft maar komen. Ik vind het nogal overdreven, maar ben het ondertusse­n wel gewend. En vandaag verkopen ze ook meer producten voor mensen met een specifieke allergie dan tien jaar geleden.”

 ?? FOTO VIMO ?? Naomi met Sem en Ila.
FOTO VIMO Naomi met Sem en Ila.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium