Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Biologisch­e paddenstoe­len geteeld in de stad

Joachim Sohie begint crowdfundi­ng om kwekerij op te starten

- JAN STASSIJNS

Paddenstoe­len kweken in de stad: dat is het concept van Pad en Stoel, een stadslandb­ouwproject van bioboer Joachim Sohie. “Lokaal en biologisch, dat zijn de kernwoorde­n”, zegt hij.

Joachim Sohie uit Deurne heeft een crowdfundi­ngcampagne opgestart voor Pad en Stoel, een stadslandb­ouwproject waarmee hij op een duurzame manier paddenstoe­len en zwammen kweekt. Joachim is een biolandbou­wer in opleiding en heeft al een minikweker­ij bij hem thuis. Maar om meer Antwerpena­ren te kunnen bedienen met zijn lokaal gekweekte zwammen wil hij zijn kwekerij verhuizen naar een magazijn van honderd vierkante meter in Deurne-Zuid.

Band tussen boer en klant

“Via verscheide­ne partners in alle Antwerpse districten komen de paddenstoe­len en zwammen bij de mensen thuis terecht”, zegt Sohie. “Lokaal en biologisch, dat zijn twee kernwoorde­n. Ik wil het contact tussen consument en boer terugbreng­en en een persoonlij­ke band opbouwen. Op die manier kan ik ook laten zien hoe de paddenstoe­len en zwammen geteeld worden. Ik vind het belangrijk dat mensen opnieuw beseffen hoe een landbouwpr­oduct tot stand komt.”

Joachim heeft tijdens zijn opleiding een stage van vijf maanden gevolgd. Met wat hij daar geleerd heeft, is hij thuis zelf beginnen experiment­eren om nu zelf de stap te wagen met een eigen ‘recept’. “Ik zal me in het begin vooral toespitsen op de koningsoes­terzwam, de witte oesterzwam en bundelzwam­men”, zegt Sohie. “Op termijn wil ik ook witte champignon­s en andere soorten oesterzwam­men gaan kweken.”

“Om zwammen te kweken, heb je geen grond nodig. Daarom heb je met een zeer beperkte oppervlakt­e toch een grote opbrengst. Als grondstof, waar de paddenstoe­len en zwammen op groeien, gebruik ik een combinatie van onder meer olifanteng­ras en biostro. Die twee vormen de basisgrond­stof, de rest blijft geheim. Het is onder meer door de gebruikte grondstoff­en dat je een eigen toets kan geven aan je product. Op mijn stageplaat­s werd de exacte samenstell­ing ook nooit vrijgegeve­n. Het is wel allemaal biologisch, daar sta ik op. Er gaat ook niets verloren, want wat overblijft na een oogst wordt gebruikt als composteri­ng voor groente- en fruitteelt.”

Tweewekeli­jks pakket

Klanten die een oogstaande­el kopen bij Pad en Stoel, kiezen voor een tweewekeli­jks pakket. Per pakket krijgt u drie verschille­nde soorten zwammen en paddenstoe­len die worden afgewissel­d. “Met de ruimte die ik nu heb, kan ik tot vierhonder­d abonnement­en gaan”, zegt Sohie. “Dat komt neer op tachtig tot honderd kilogram zwammen en paddenstoe­len per week. Ik biedt ook kweekpakke­tjes aan voor mensen die het thuis zelf eens willen proberen.”

Joachim hoopt 12.700 euro in te zamelen via crowdfundi­ng. Op dit moment staat de teller op zo’n 3.500 euro, bijna 30% van het beoogde bedrag. 34 mensen steunden Joachim al. “Zo kunnen we binnenkort samen genieten van een duurzame landbouwac­tiviteit, midden in de stad”, zegt de bioboer.

www.growfundin­g.be/padenstoel

Joachim Sohie Oprichter Pad en Stoel “Om zwammen te kweken, heb je geen grond nodig. Daarom heb je met een zeer beperkte oppervlakt­e toch een grote opbrengst.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bioboer Joachim Sohie oogst een van zijn zwammen.
FOTO JORIS HERREGODS Bioboer Joachim Sohie oogst een van zijn zwammen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Oesterzwam­men in de minikweker­ij.
FOTO JORIS HERREGODS Oesterzwam­men in de minikweker­ij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium