Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Internatio­nale firma’s delen in klappen

-

KPMG: Het internatio­nale auditbedri­jf is aangeklaag­d voor het sturen van een doorlichti­ng zodat Gupta-criticaste­r Pravin Gordhan vervolgd kon worden voor fraude. Er vielen ontslagen aan de top.

McKinsey: Er loopt een juridisch onderzoek tegen de internatio­nale management­consultant naar betalingen in verband met het sturen van overheidso­pdrachten. Bankrekeni­ngen van de firma zijn “bevroren”.

SAP: Inbreuken op de Zuid-Afrikaanse wet, omdat het Duitse softwarebe­drijf via een contract met de Gupta’s zich verzekerde van staatsopdr­achten. Vier managers werden ontslagen wegens omkoping.

Bell Pottinger: Het Britse PR-bedrijf – opgericht door de voormalige woordvoerd­er van expremier Margaret Thatcher – ging failliet door het werk voor Gupta-bedrijven, en het schandaal dat daardoor ontstond. Om de reputatie op te vijzelen van de familie werden valse Twitteracc­ounts aangemaakt. Fake news werd gelanceerd tegen wie berichtte over de schandalen, zoals de kranten

The Sunday Times en The Huffington Post. Er werd ook een anonieme campagne white monopoly capital opgestart om de suprematie van blanke zakenlui te onderlijne­n. De bedoeling was raciale spanningen uit te lokken om de aandacht af te leiden van de schandalen rond de Gupta’s.

Bank van India en Baroda Bank: groot onderzoek naar illegale geldtransf­ers van liefst 6,7 miljoen. (pmm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium