Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2017 was verwoesten­d en beter wordt het niet

Orkanen, droogte, aardbeving­en en overstromi­ngen veroorzaak­ten vorig jaar voor 260 miljard euro schade

- MYRTE DE DECKER

260 miljard euro voor 710 natuurramp­en. De schade die orkanen, droogte en hitte veroorzaak­ten, was erger dan ooit. En we moeten niet meteen beterschap verwachten. “We zien extreme weersomsta­ndigheden versneld op ons afkomen.”

“Uitzonderl­ijk zware orkanen in de Atlantisch­e Oceaan, zware overstromi­ngen in het Indiase subcontine­nt en zware droogte in delen van Oost-Afrika zorgden voor de grootste schade ooit”, zegt de Wereld Meteorolog­ische Organisati­e (WMO), onderdeel van de Verenigde Naties, in zijn jaarlijks rapport over de situatie van het klimaat. “We schatten de verzekerde en nietverzek­erde schade in 2017 op 260 miljard euro.” Daarvoor baseert het VMO zich op cijfers van herverzeke­raar Munich Re. Een jaar eerder was dat nog 168 miljard euro.

De natuur is verwoesten­der dan ooit. In de laatste dertig jaar gebeurden gemiddeld 470 natuurramp­en. Vorig jaar waren het er 710. “We verwachten geen verbeterin­g”, zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO. “2018 is begonnen zoals 2017 geëindigd is: met extreem weer dat mensenleve­ns eist en grondstoff­en vernielt.”

Dat komt vooral door de hitte: het risico om daardoor te overlijden, is sinds 1980 dan ook constant gestegen. Die warme temperatur­en zorgen bovendien voor droogte en watertekor­t. 30% van de wereldbevo­lking leeft intussen in regio’s waar minstens twintig dagen per jaar mogelijk dodelijke hoge temperatur­en heersen.

Opwarming aarde

“We zien dat extreme weersomsta­ndigheden versneld op ons afkomen”, zegt Mathias Bienstman, beleidscoö­rdinator bij Bond Beter Leefmilieu. “Dat komt door de opwarming van de aarde. De klimaatcon­ferentie van Parijs heeft in 2015 beslist dat de gemiddelde temperatuu­r op aarde maximaal twee graden mag stijgen tegen het einde van de eeuw. Zoals het er nu naar uitziet, zal dat al tegen 2050 gebeurd zijn.”

Dat bevestigt het jaarrappor­t van de WMO. De temperatuu­r lag vorig jaar 1,1 graad hoger dan voor de industrial­isering. 2017 hoort daardoor tot de drie warmste jaren sinds het begin van de tellingen meer dan honderd jaar geleden. Ook voor 2018 verwachten de Verenigde Naties op dat vlak geen verbeterin­g.

Petteri Taalas Wereld Meteorolog­ische Organisati­e “We verwachten geen verbeterin­g. 2018 is begonnen zoals 2017 geëindigd is: met extreem weer dat mensenleve­ns eist en grondstoff­en vernielt.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? In de zomer van vorig jaar teisterde een brand het midden van Portugal. Maar de wereld kreeg veel meer rampen te verwerken.
FOTO EPA-EFE In de zomer van vorig jaar teisterde een brand het midden van Portugal. Maar de wereld kreeg veel meer rampen te verwerken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium