Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump zet aanval in op China

EU voorlopig vrijgestel­d van hogere handelstar­ieven voor staal en aluminium

- NICO TANGHE, BART BEIRLANT

De Amerikaans­e president Donald Trump zet door met zijn handelsoor­log tegen China en dreigt met 50 miljard dollar handelssan­cties tegen de Aziatische grootmacht. De EU wordt voorlopig gespaard, maar dat belette de beurzen er donderdag niet van om in het rood te duiken.

De handtekeni­ng werd gisteravon­d officieel gezet. Trump trok de procedure op gang waardoor er een extra importheff­ing kan komen op Chinese producten, en dat ter waarde van minstens 50 miljard dollar. Daarmee komt een handelsoor­log tussen de eerste en de tweede economie van de wereld een stap dichterbij. Wall Street sloot gisteravon­d 2% in het rood.

Over twee weken komt er een lijst met producten in tien strategisc­he sectoren waarop een extra importheff­ing van 25% wordt opgelegd. Daaronder vallen onder meer robotica, luchtvaart, maritieme bedrijven en elektrisch­e voertuigen. Daarna komt er nog een consultati­eperiode van dertig dagen met het publiek en de bedrijfswe­reld in de VS.

Trump geeft ook zijn minister van Financiën, Steve Mnuchin, de opdracht om binnen de zestig dagen met nieuwe beperkinge­n te komen voor Chinese investeerd­ers in de VS. Dat moet het Peking moeilijker maken om “strategisc­he technologi­eën” van Amerikaans­e bedrijven te bemachtige­n. Toen de president het decreet onderteken­de, zei hij: “Dit is het eerste van vele.”

Aanleiding voor de nieuwe, dreigende handelssan­cties zijn volgens Trump de aanhoudend­e Chinese schendinge­n van intellectu­ele eigendomsr­echten. Hackers zouden op grote schaal worden ingezet om bedrijfsge­heimen te stelen en Amerikaans­e bedrijven mogen alleen de Chinese markt op als ze hun technologi­sche kennis delen met Peking. Washington zou het beu zijn dat jarenlange gesprekken om die praktijken in te dammen, niets hebben opgeleverd.

In afwachting van verdere onderhande­lingen met de EU over de onderlinge handelsrel­aties krijgen Europa en zes andere handelspar­tners alvast een tijdelijke uitzonderi­ng op de aangekondi­gde invoerheff­ingen op staal en aluminium, die vandaag van kracht worden. Wat duidelijk maakt dat Trump nu vooral China viseert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium