Gazet van Antwerpen Stad en Rand

PASEN Bim bam Beieren Hoe zit dat nu met die paaseieren?

Echte paaseieren glimmen en rammelen

- AN VAN DE VOORDE

Het is geen grap, Pasen valt dit jaar op 1 april. Dus, weer of geen weer, overal in de regio zullen die zondagocht­end kleine mensjes met mandjes de tuin doorploege­n op zoek naar eieren in chocolade, die de klokken van Rome hebben laten vallen of die de paashaas heeft verstopt. Maar wat als je kind allergisch is voor chocolade, of in een rolstoel zit? En wat als je niet van chocolade houdt en de verrijzeni­s van Jezus uit zijn graf niet wil vieren? En dienen die paaseieren eigenlijk wel om dat te vieren? Uw krant zocht het uit.

Omdat Pasen dit jaar heel vroeg valt, hebben de chocolatie­rs het super druk. Na de rush voor Sinterklaa­s was er het eindejaar, wanneer veel bedrijven chocolade als relatieges­chenk geven. Daarna was het spurten naar Valentijn en nu is het al Pasen.

Een chocolatie­r krijgt vaak klassen op bezoek die het atelier komen bezoeken. Wat vertel je die kinderen dan, als ze de paaseieren zien?

“Als er hier scholen op bezoek komen, dan vertel ik altijd dat de paashaas die zijn arm heeft gebroken en bij ons is geweest om hulp te vragen. Hij moet de eitjes dan niet zelf regelen, maar komt ze ophalen. Dan zijn die kinderen gerust: er is een reden waarom de eieren die hier in de winkel liggen en die in de tuin verstopt liggen, dezelfde zijn.”

Wanneer moeten de mensen hun paaseieren verstoppen?

“Ik doe dat ’s morgens vroeg, maar er zijn mensen die wachten tot de kinderen even weg zijn. Tot ze met papa naar de bakker gaan of zo, en dan snel snel eitjes verstoppen. Er zijn ook mensen die dat ’s avonds al doen. Maar als het dan regent ’s nachts, worden de eieren nat. En een nat paasei is niet zo lekker, om eerlijk te zijn.”

Wat moet je dan doen als het regent?

“Dan laat je de paashaas binnen. Zet de deur open of zo en zeg dat hij zijn eieren binnen heeft verstopt. Er zijn wel klanten die vragen of we doorschijn­ende folie hebben om de eieren op of onder te leggen. Dan geven we dat mee. Misschien is dat ook voor het geval het begint te regenen en ze per se de eieren buiten willen verstoppen.”

Is het wel gezond om paaseieren tussen de planten te leggen?

“Ik zou ze niet in het zand leggen, of op plaatsen waar veel mieren of zo zitten. Ik leg ze meestal in bomen, op plaatsen waar er takken uit de stam groeien, dan kun je ze klemmen. Je mag ze ook niet te hoog plaatsen, want dan kunnen de kinderen er niet bij. De paaseieren in giftige planten leggen lijkt me niet verstandig, maar ik heb geen giftige planten in de tuin staan.”

Hoeveel paaseieren moet je in de tuin leggen?

“Oei, dat hangt ervan af. Ik leg er zelf héél veel. Natuurlijk, als je veel paaseieren legt, moet je ze ook opeten, anders blijf je ermee

zitten.”

Hoe ziet een echt paasei eruit?

“Een paasei moet rammelen. Daar moet iets in zitten. Vroeger zaten er van die gesuikerde bollen in, een beetje zoals de discobolle­tjes van de ijsroomkar, maar dan groter. Een paasei moet ook glimmen.”

Nog paastips?

“Als het te warm is buiten, maar niet te dicht tegen een lichtbron, want die wordt warm en dan smelt de chocolade.”

 ??  ??
 ?? FOTO KVH ?? Paaseieren zoeken is leuk.
FOTO KVH Paaseieren zoeken is leuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium