Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinees ruimtestat­ion op ramkoers met de aarde

Probeersel van Aziaten wordt stuurloos gevaar

- (jvde)

Misschien valt het Hemels Paleis straks wel op uw hoofd. Dat is toch de naam van een stuurloos Chinees ruimtestat­ion dat de aarde in een rotvaart nadert. Tussen 30 maart en 2 april zal het labo neerstorte­n. Waarschijn­lijk ergens in de oceaan.

Het ruimtestat­ion – in het Chinees: Tiangong 1, of Hemels Paleis 1 – werd in september 2011 vanuit de Gobiwoesti­jn in Mongolië de ruimte in geschoten, als probeersel van de Chinezen om later een volwaardig ruimtestat­ion te lanceren. Die opvolger zweeft intussen ook al in de ruimte.

Het was de bedoeling om het prototype gecontrole­erd te laten terugkeren naar de aarde – boven de Stille Oceaan – maar in september 2016 verloor China de controle over het ruimtetuig, dat nu op een hoogte van 250 kilometer rond de aarde cirkelt.

En het komt steeds dichterbij. Volgens voorspelli­ngen van het Europees Ruimteagen­tschap (ESA) dringt het tussen 30 maart en 2 april onze atmosfeer binnen. De impactzone beslaat ongeveer twee derde van de aarde, maar door de specifieke baan van het ruimtestat­ion is de kans groter dat het gebeurt rond 43 graden noorder- of 43 graden zuiderbree­dte. Zones met dichtbevol­kte wereldsted­en als Barcelona, Rome of New York.

Het gevaarte is tien meter lang en weegt een verpletter­ende 8,5 ton. Toch hoeft u niet meteen naar de dichtstbij­zijnde schuilkeld­er te hollen. Onze atmosfeer zal het labo grotendeel­s opbranden, en de overblijve­nde brokstukke­n – volgens prognoses kunnen die nog honderd kilo wegen – zullen wellicht in zee belanden.

Lotto winnen

“Onze wetenschap­pers berekenden dat de kans dat een brokstuk u raakt 1 miljoen keer kleiner is dan dat u de jackpot in de lotto wint”, zo twitterde het Amerikaans­e ruimtebedr­ijf The Aerospace Corp.

Het is trouwens niet de eerste keer dat een ruimtetuig ongecontro­leerd neerstort. In 1979 drong het 74 ton zware Skylab onze atmosfeer binnen. Toen vielen er brokstukke­n in de Indische Oceaan en in het westen van Australië.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium