Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Is uitstrooii­ng in herdenking­sbos alternatie­f voor begrafenis?

-

Geen kwaad

Assen van overledene­n uitstrooie­n in een bos of natuurgebi­ed kan helemaal geen kwaad. Wat overblijft na crematie zijn beenderen die vermalen worden en dat kan volgens mij geen kwaad voor de natuur. Als je begraven wordt, liggen die beenderen uiteindeli­jk ook in de grond. Ik begrijp dat mensen er troost in vinden om de asse van hun geliefde uit te strooien op een plaats waar ze graag vertoefden. Voor mezelf hoeft dat niet. Dood is dood en mijn geliefden leven voort in mijn hart.

MARIANNE VAN ORSHAGEN, HOBOKEN

Traditie loslaten

Laat de tradities alsjeblief even los en verstrooi mij in intieme kring in mijn tuin, waar ik met mijn hond speelde, feestjes en barbecues gaf met mijn trouwste vrienden en familie. Waar mijn geluk niet op kon in de schaarse vrije tijd en ik mij goed voelde.

MICHEL BLEYS, VREMDE

Mooier dan kerkhof

Het is in ieder geval mooier en nuttiger dan een kerkhof, en symbolisch ook mooi om terug in de natuur opgenomen te worden.

BART VERHULST, ESSEN

Waarom niet?

Stinkende fabriekssc­houwen mogen viezigheid de lucht in blazen, maar een gecremeerd­e overledene uitstrooie­n zou niet toegestaan zijn? Ik zie het probleem dus niet.

MARC VAN THILLO, GENT

Goed alternatie­f

Ik vind dit systeem een heel goed idee. Een paar mensen die ik ken, zouden verstrooii­ng een heel goed alternatie­f vinden in plaats van de traditione­le methodes die uitvaartce­ntra nu gebruiken.

DANIELLA JORIS, ANTWERPEN

Persoonlij­ker

Een begrafenis is een hoogstpers­oonlijke zaak. Laat de betrokkene­n de uitvaart dus zo persoonlij­k mogelijk maken. Als dat een verstrooii­ng in een bos moet zijn, dan moet dat kunnen. Overledene­n worden vandaag ook uitgestroo­id op zee. Of in de bergen. Die almaar persoonlij­ker wordende vormen van uitvaart hebben trouwens een groot gevolg voor de kerkelijke afscheidsd­iensten: binnen dit en vijftig jaar laat niemand zich nog kerkelijk begraven. Alle uitvaarten worden persoonlij­ke diensten, niet zelden gevolgd door een verstrooii­ng op een erg persoonlij­ke locatie.

MANU DEWAELE, SCHILDE

Afschermen alstublief­t

Dat is een goed idee als de zone duidelijk afgescherm­d wordt voor wandelaars met honden en/of voertuigen. Ik zou het een hoogst bevreemden­de gedachte vinden dat ik een nabestaand­e uitstrooi op een oppervlakt­e in een bos waar daags nadien dan landbouwvo­ertuigen of honden de grond liggen om te woelen. Een laatste rustplaats moet echt wel een rustplaats zijn.

JAN CLAEYS, ANTWERPEN

Ook andere gemeenten

De mens is een creatie van de aarde. Waar- om zouden we die mens dan niet eender waar op aarde mogen teruggeven? Hope- lijk springen andere gemeenten op de kar.

LUDOVIC VERHAERT, VIERSEL

 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium