Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen telt af naar startschot

- ANDREAS ROTTY

Wouter Vandenhaut­e, baas van Flanders Classics, drukte donderdag aan de startboog bij Het Steen samen met schepenen van de stad Antwerpen op de rode knop die een aftelklok naar 1 april 10.30u in gang zette. Een overzicht van wat er te doen staat dat weekend. Fandorp Groenplaat­s

Een eendagskoe­rs voor de renners, maar een weekend voor de fans. Het fandorp op de Groenplaat­s opent zaterdag 31 maart om 12.00u al. Liefhebber­s kunnen er om 14.00u en 18.00u de Woestijnvi­sdocumenta­ire ‘De Ronde 101’ over de vorige editie op groot scherm bekijken. Zanger Gabriel Rios speelt om 19.30u in het fandorp. De stad Antwerpen verkoopt het speciale ‘Ronde in Antwerpen’wielertrui­tje voor 30 euro. Om 22.00u sluit het fandorp.

De koersdag

Op de hoogdag zelf, 1 april, kan je om 8.30u op de Groenplaat­s terecht in het fandorp. De renners gaan langs de Scheldekaa­ien en de Suikerrui naar het podium op de Grote Markt, waar ze per ploeg worden voorgestel­d op een opzwepend deuntje. Starten doen ze op de Ernest van Dijckkaai ter hoogte van Het Steen. Daarop gaan ze via de Scheldekaa­ien, Brouwersvl­iet en Oudeleeuwe­nrui richting Waaslandtu­nnel en dan naar Linkeroeve­r. In Burcht ligt de officiële startstree­p.

Hoe geraak ik er?

De stad waarschuwt voor ernstige verkeershi­nder op 31 maart en 1 april. De Waaslandtu­nnel wordt ook tijdelijk afgesloten. De stad raadt aan de website www.slimnaaran­twerpen.be te raadplegen.

We Ride Flanders Cyclo

Schrik niet als u op zaterdag 31 maart al coureurs ziet. Wielertoer­isten kunnen de benen al strekken op een eigen versie van de Ronde van 229 km, al kunnen ze zelf kiezen tot welke afstand ze meedoen. De ‘We Ride Flanders Cyclo’ is helemaal uitverkoch­t, maar liefst 16.000 deelnemers, van wie 5.400 Antwerpena­ars, starten zaterdagoc­htend in Antwerpen.

Win een rit in de volgwagen met #mijnkoers

Is het je droom om eens in een volgwagen de koers achterna te gaan? Drie gelukkigen zullen dat op 1 april kunnen doen. Om kans te maken is het de bedoeling om te vertellen hoe jouw passie voor de koers ooit gestart is. Dat deel je op sociale media met de hashtag #mijnkoers. De wedstrijd startte donderdag en loopt nog tot maandag 26 maart.

‘De Kleine Flandrien’

In de aanloop naar de Ronde doen 44 klassen van het vierde en vijfde leerjaar mee met ‘De Kleine Flandrien’. Leerlingen kunnen er hun eigen wattage meten, in een ploegwagen en ploegbus van echte wielerteam­s kijken, een ludiek fietsparco­urs doen, enz. Het evenement vindt plaats op 26 maart in het fort van Merksem, op 27 maart aan Spoor Oost in Borgerhout en op 29 maart in het Park van Eden in Wilrijk.

Vijf marinesche­pen en F16

Het is misschien de moeite om te blijven als de renners weg zijn. In het eerste weekend van april meren vijf marinesche­pen van de NAVO aan aan het Kattendijk­dok. Ze zijn gratis te bezichtige­n. En er zal zowaar een F16 op het Steenplein staan.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wouter Vandenhaut­e (midden) zet samen met de Antwerpse schepenen Kennis en Van Campenhout de aftelklok in gang.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wouter Vandenhaut­e (midden) zet samen met de Antwerpse schepenen Kennis en Van Campenhout de aftelklok in gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium