Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfmoordp­oeder mag (nog) niet verdeeld worden

Onderzoek naar bizarre Nederlands­e organisati­e

-

1.100 Nederlande­rs wilden via een groepsaank­oop zelfdoding­spoeder kopen. Een mogelijke strafklach­t zet dat plan voorlopig on hold. Het Nederlands­e Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar Coöperatie Laatste Wil, de organisati­e die de geïnteress­eerden verenigt. Ook 220 Belgen toonden interesse voor het product.

Vraag aan honderd personen wanneer hun leven voltooid is en je krijgt honderd verschille­nde antwoorden. De Nederlands­e Coöperatie Laatste Wil (CLW) vindt daarom dat mensen zelf moeten kunnen beslissen wanneer hun levenseind­e is aangebroke­n, zonder tussenkoms­t van een arts. Hoe? “Via een legaal en humaan zelfdoding­spoeder.” Na inname van Middel X duurt het maximaal een uur voor de persoon pijnloos overlijdt. Maar het product is alleen in grote hoeveelhed­en verkrijgba­ar. Daarom brengt de coöperatie geïnteress­eerden samen. Die kunnen het product dan samen aankopen in groepjes van maximaal vijftig leden. In totaal telt de organisati­e er zo’n 23.000, onder wie meer dan 220 Belgen.

1.100 Nederlande­rs hadden zich aangemeld voor de bijeenkoms­t waar de eerste groepsaank­open geregeld zouden worden. “Maar dat moment gaat voorlopig niet door”, zei CLW-bestuursli­d Petra de Jong. Reden: het strafrecht­elijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie (OM) gestart is.

Verspreidi­ng voorkomen

“Ons onderzoek richt zich op hulp bij zelfdoding, wat verboden is in Nederland”, zegt Mary Hallebeek, persvoorli­chter van het OM Midden-Nederland. “Zo willen we voorkomen dat CLW Middel X inkoopt en verspreidt. Het onderzoek focust dan ook niet op de vervolging van leden. Belgische geïnteress­eerden hoeven zich dus geen zorgen te maken. Er is nog niemand in verdenking gesteld. De maatregel is een waarschuwi­ng.”

Volgens CLW wordt ook onderzocht of de coöperatie een criminele organisati­e is. “Maar wij gaan niets doen wat illegaal is. Wij geven geen hulp bij zelfdoding, want de leden kopen het middel zelf.” En die methode baarde Nederland al eerder kopzorgen. CLW screent haar leden niet. Vele Nederlande­rs vreesden daarom dat Middel X in verkeerde handen zou komen, bijvoorbee­ld bij iemand met moordplann­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium