Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Natuurpunt: als De Schijn door stad vloeit paait paling beter

Salade Sociale opent in Van Immerseels­traat en schenkt deel opbrengst aan goed doel

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het heeft Arne Cremers enkele jaren aan voorbereid­ing gekost om het concept van Salade Sociale op poten te zetten, maar volgende maand opent zijn lunchzaak. Hier krijgen klanten biologisch­e salades geserveerd, mee bereid door erkende vluchtelin­gen die bij Arne een opleidings­traject volgen.

“Twee jaar denkwerk is hieraan voorafgega­an”, vertelt Arne Cremers (37). “Zelf ben ik opvoeder van opleiding en ik heb tijdens mijn loopbaan altijd met kwetsbare jongeren gewerkt. Doorheen de jaren is een droom ontstaan.”

Die droom heeft nu een naam: Salade Sociale. Een gezellige lunchzaak die door haar sociale dimensie uniek is. Voor een periode van telkens een aantal maanden zal Arne erkende vluchtelin­gen onder zijn vleugels nemen die bij hem, in samenwerki­ng met VDAB, een traject doorlopen zodat ze na afloop als volwaardig­e keukenhulp aan de slag kunnen tegen een volwaardig loon. “Deze mensen zijn zo gemotiveer­d om hier iets van hun leven te maken, een job te vinden, Nederlands te leren... Dat vind ik zo mooi van hen.”

Een van de voorwaarde­n is dat er vanaf dag één Nederlands wordt gesproken. “Dat zal een hele uitdaging worden. Want de eerste twee mannen die hier beginnen, zijn een Syriër en een Eritreeër, die beiden perfect hun moedertaal en het Engels beheersen, maar geen Nederlands spreken. Ze zullen voltijds bij mij aan de slag gaan en volgen daarboveno­p tweemaal per week les Nederlands.”

Arne zal hen op sleeptouw nemen en geleidelij­k aan meer taken en verantwoor­delijkhede­n geven, afhankelij­k van hun kennis. “En natuurlijk staan ze mee in de keuken”, weet hij. Dat zal trouwens een internatio­nale keuken worden. “Met Salade Sociale wil ik de horizon van mijn klanten verbreden. Ik verwacht trouwens zelf veel bij te leren van mijn nieuwe werkkracht­en. Waarom die kennis dat niet meenemen in nieuwe gerechten?”

Klanten krijgen in Salade Sociale kleurrijke, stevige en biologisch­e maaltijdsa­lades en soepen geserveerd. En daarbij hebben ze telkens de optie om voor de ‘sociale lunch’ te gaan. “Dan betalen klanten een euro extra die integraal naar een lokaal goed doel gaat, net zoals de fooien”, vertelt Arne. “Het eerste goede doel is Samenlevin­gsopbouw in Borgerhout. Om de drie maanden verander ik van organisati­e.”

Voedselove­rschotten worden geschonken aan De Steenhouwe­r, die ze op haar beurt uitdeelt of verwerkt in gratis maaltijden. De uithaalver­pakking is biologisch afbreekbaa­r. “Een grote kost, maar een die ik wilde maken.”

Als een ding duidelijk mag zijn, dan is het wel dat Salade Sociale geen gewoon lunchzaakj­e is. “Iedereen die hier eet, krijgt sowieso een gezond hapje en kraantjesw­ater à volonté. Niet alles moet betalend zijn in onze samenlevin­g. Bovendien moet dit een plek worden voor alle bevolkings­groepen. Ook mensen met een kleiner budget moeten zich hier thuis voelen.”

Facebook-pagina Salade Sociale. Vanaf 18 april, van ma-vrij: 9 tot 17u

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Arne Cremers voor zijn nieuwe lunchzaak. “Ik heb altijd met kwetsbare jongeren gewerkt”, zegt hij, “dit is een droom die in vervulling gaat.”
FOTO JAN VAN DER PERRE Arne Cremers voor zijn nieuwe lunchzaak. “Ik heb altijd met kwetsbare jongeren gewerkt”, zegt hij, “dit is een droom die in vervulling gaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium