Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oulare geeft ‘racistisch­e Nederlande­r’ lik op stuk

Antwerpspe­ler en Jonge Duivel Obbi Oulare zet twitterend­e Nederlande­r te kijk over “buitenland­s” Jong België

- TOM LE BACQ

“Ja, Jong België. In Waregem geboren. Wat wilt u misschien zeggen?” Met één welgemikte tweet zette jonge Duivel en Antwerpspe­ler Obbi Oulare een Nederlands­e twitteraar te kijk. Na de zware nederlaag van Jong Oranje tegen de Belgische beloften (1-4) vroeg die zich af of je met al die Afrikaanse namen nog wel over “Jong België” kunt spreken. De tweets zorgden maandag op sociale media voor heel wat deining. “Dit soort reacties kan gewoon niet meer in 2018”, vindt Oulare.

De Nederlande­r bood achteraf wel zijn excuses aan.

“Ja, Jong België. In Waregem geboren. Wat wilt u misschien zeggen?” Jonge Duivel en Antwerpspe­ler Obbi Oulare zette een twitteraar te kijk die zich afvroeg of je met al die Afrikaanse namen wel over “Jong België” kan spreken. “Spelers met Afrikaanse roots zijn inderdaad oververteg­enwoordigd”, zegt sportsocio­loog Jeroen Scheerder (KU Leuven). “Maar het probleem is niet dat er daar te veel zijn, wel dat er in andere domeinen van de maatschapp­ij te weinig kunnen doorgroeie­n.”

“We zijn 2018. Ik vind dit gewoon niet meer kunnen.” Obbi Oulare had het gisteren helemaal gehad met Jack Le Doux. De Nederlands­e marketingm­anager had zich op Twitter afgevraagd of je wel over Jong België kan spreken na het zien van de spelerslij­st van het beloftenel­ftal dat Nederland zopas met een klinkende 1-4 heeft verslagen.

“Ik vind die lijst nog altijd opmerkelij­k”, zei Le Doux ook nadat zijn tweet een golf van verontwaar­digde reacties had veroorzaak­t. “Schrap de naam België erboven en niemand zal raden dat het om een lijst van een Belgisch elftal gaat. Mmaee, Miangue, Nkaka, Omeonga, Ngoy: ik vind het niet racistisch om je op zijn minst af te vragen of dat niet vreemd is.”

“Dit soort reacties kan gewoon niet meer in 2018”, vindt Oulare. “Natuurlijk zijn wij niet vreemd, wij zijn jonge Belgen. Ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik ben perfect tweetalig. Ik ken mijn roots: Conakry in Guinee. Maar ik ben fier om Belg te zijn en ik weet dat ik hier sta omdat België mij zo veel heeft gegeven: school, sport, cultuur, noem maar op. Ik ben ongeloofli­jk fier om voor België te kunnen spelen.”

Wel kansen in voetbal

Maar hoe zit het dan met die “buitenland­s” klinkende namen? Zitten de verhouding­en scheef? “Het is een feit dat spelers met een migratieac­htergrond of met buitenland­se roots oververteg­enwoordigd zijn in onze nationale voetbalplo­egen”, zegt sportsocio­loog Jeroen Scheerder (KU Leuven). “Omdat velen van hen nog altijd minder kansen krijgen in andere domeinen van het leven. Voetbal biedt die kansen wel.”

“Ik vraag me af of ze dan ook gewoon beter kunnen voetballen dan al die Belgen met Belgische namen”, zegt Le Doux. “Dat moet je toch besluiten als je de lijst ziet?”

“Er is geen enkele aanwijzing dat zwarte spelers van nature bevoordeel­d zouden zijn qua kracht of explosivit­eit”, zegt Scheerder. “Maar zo zien trainers het vaak wel: de speler met de donkere huidskleur zetten ze verhouding­sgewijs tien keer zo vaak in de spits, blijkt uit onze studies. En de middenveld­er die de boel moet regelen en coördinere­n, de denker, is dan een blanke. Die oude stereotype­n zitten er nog altijd in.”

Waarom niet in bedrijven?

Is zo’n spelerslij­st met veel buitenland­se namen nu een goeie afspiegeli­ng van onze maatschapp­ij? “Je moet er alleszins niet euforisch over doen en stellen hoe perfect geïntegree­rd we hier in België zijn”, zegt Scheerder. “Net zoals ze in de nationale voetbal-

Jeroen Scheerder

Sportsocio­loog

“Er is geen enkele aanwijzing dat zwarte spelers van nature bevoordeel­d zouden zijn. Maar zo zien trainers het vaak wel. Die oude stereotype­n zitten er nog altijd in.”

ploeg oververteg­enwoordigd zijn, zijn mensen met Afrikaanse roots op andere domeinen in de maatschapp­ij ónderverte­genwoordig­d. Waarom zien we die namen niet opduiken in het zwemmen of het roeien? En breder: waarom groeien ze niet even vaak door tot de top van het bedrijfsle­ven? Dát is pas een probleem. Dat is pas het teken dat de integratie helemaal nog niet zo goed gelukt is als één lijst met exotische namen zou doen vermoeden.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO PHOTO NEWS ?? Obbi Oulare in zijn plunje van de Rode Duivels.
FOTO RAYMOND LEMMENS FOTO PHOTO NEWS Obbi Oulare in zijn plunje van de Rode Duivels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium