Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop de hysterie tegen dieselauto’s”

Experts vinden benzinemot­oren net zo vervuilend

- DIRK HENDRIKX

Verschille­nde experts vinden dat de aversie tegen dieselauto’s te ver doorschiet. Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan Thomas More, ziet bij beleidsmak­ers een vorm van hysterie. Maarten Matienko van de VAB vindt dat de ratio het opnieuw moet overnemen van de emotie. Volgens hen is de nieuwste generatie dieselauto’s niet vervuilend­er dan benzinewag­ens. Een probleem zijn wel de vele oudere diesels en de tienduizen­den chauffeurs die zonder roetfilter rijden. Volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e gebeurt er genoeg om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Zij reageert daarmee op de dagvaardin­g door Greenpeace, stRaten-generaal en Ademloos.

Maarten Matienko

VAB

“Deze autoverkop­er raakt zijn diesels niet meer kwijt en is boos, maar zijn cijfers kloppen niet.”

Marc Pecqueur

Docent autotechno­logie

“De vorige generaties diesels zijn het probleem. De nieuwe overschrij­den de Europese milieunorm­en niet meer.”

Is het nodig om dieselauto’s voorgoed in de ban te doen en zo snel mogelijk uit steden te weren? “Nee!”, zeggen experts. “De houding tegenover diesel neemt hysterisch­e vormen aan. De nieuwste diesels zijn nagenoeg even proper als benzinewag­ens.” Wil de overheid dan vooral veel belastingg­eld slaan uit die arme dieselrijd­er, zoals op sociale media de ronde doet? Dat is ook weer overdreven.

Misschien had u het bericht van die ene autoverkop­er ook al gelezen. Via Linkedin verspreidd­e hij een woedend stuk onder de titel Hier het juiste verhaal van onze

dieselwage­ns. “Ik vraag me af waar de meedogenlo­osheid van de regering vandaan komt, die door journalist­en wordt overgenome­n, om auto’s met diesel te verwijdere­n, terwijl uit de analyses blijkt dat ze niet meer vervuilen dan auto’s met benzine”, begint hij. Hij voert aan dat de nieuwe dieselmoto­ren filters hebben die 99,9% van het fijn stof opvangen.

De enige reden waarom de overheid uitpakt met “schaamtelo­ze leugens” over diesel is volgens hem fiscaal van aard. Stel dat iemand 15.000 km per jaar rijdt, dan verdient de overheid aan een benzinerij­der volgens de autoverkop­er 1.096 euro, aan een dieselrijd­er slechts 574 euro. Want diesels verbruiken minder en er worden lagere accijnzen op geheven. “Een verhaal over geld!!! Punt uit!!!”, besluit de sales manager van een bekend Frans merk.

Het bericht wordt vlot gedeeld en vindt ook bijval. “De zoveelste leugen van onze graaiers”, reageert iemand.

Ja en nee

Is dat zo? Ja dus, voor wat de milieuvrie­ndelijkhei­d betreft, maar nee, voor het fiscale luik, zeggen ons experts. We belden er drie: Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de Thomas More Hogeschool, Maarten Matienko van de VAB en Frans Fierens, directeur bij de Intergewes­telijke Cel voor Leefmilieu.

Misschien eerst maar het fiscale sprookje nuanceren. “Deze man gebruikt lichtjes verouderde cijfers”, zegt Maarten Matienko. “Voor benzine betaal je vandaag zo’n 74 eurocent accijnzen per liter, btw inbegrepen, voor diesel ongeveer 68 eurocent. En dus niet 86 en 66, zoals hij beweert. Het verschil is dus maar 6 eurocent, geen 20. Bovendien gaat hij uit van een gemiddeld verbruik van 8,5 liter voor benzine en 5,8 liter voor diesel. Ook hier ligt het gemiddelde voor benzine intussen lager, zo rond 6,5 liter. Deze man raakt zijn diesels niet meer kwijt en is boos, maar zijn cijfers kloppen niet.”

De echte uitstoot

Wat wél klopt is dat de nieuwste generatie dieselauto’s, degene die sinds vorig jaar op de markt komen, beantwoord­en aan de Euro 6 D-norm, wat wil zeggen dat ze niet noemenswaa­rdig vervuilend­er zijn dan benzinewag­ens. “De vorige generaties diesels zijn het probleem. De nieuwe overschrij­den de Europese milieunorm­en niet meer”, zegt Mark Pecqueur. “Voor fijn stof blijven ze onder de 4,5 mg per kg, voor NOx onder de 80 mg per km. Bovendien wordt nu niet alleen meer in het labo gecontrole­erd, maar ook op de real

driving emissions, de uitstoot in

het echte verkeer.”

In de nasleep van Dieselgate (met VW dat zijn emissiegeg­evens vervalste) was gebleken dat bij meerdere automerken het verschil nogal groot was tussen de theoretisc­he en de echte waar- den. Dat kan nu niet meer.

“De autofabrik­anten hebben grote inspanning­en geleverd, maar dat móést ook wel”, zegt Mark Pecqueur. “Vergelijk het met wielrenner­s. Als daar niet was ingegrepen, dan zaten ze nu allemaal aan de epo.”

Volgens Pecqueur is dat beetje meer dat de overheid verdient aan benzinerij­ders niet de beweegrede­n om de strijd tegen diesel op te voeren. “Het is de tijdgeest. Er zijn zo veel veranderin­gen aan de gang in de autowereld. En er zijn de alarmkrete­n van milieugroe­pen zoals Greenpeace. Het resultaat is pure hysterie bij mensen die de beslissing­en nemen en die niet meer weten wat erachter zit. Van Greenpeace heb ik geen lessen te leren. Ze varen zelf nog met soms stokoude schepen op zeer vervuilend­e brandstof, medium fuel met 3% zwaveluits­toot.”

Het echt grootste probleem

Het grootste probleem vandaag

Frans Fierens Directeur Intergewes­telijke Cel voor Leefmilieu

“Het probleem? 50.000 auto’s rijden zonder roetfilter. Die stoten 150 keer meer uit. Het is alsof je 7,5 miljoen meer auto’s op onze wegen hebt.”

is volgens Pecqueur dat zeker 50.000 auto’s zonder roetfilter rondrijden. “Die stoten 150 keer meer vervuilend­e en fijn stof produceren­de roetdeeltj­es uit. Het is alsof je 7,5 miljoen meer auto’s op onze wegen hebt. Heel wat chauffeurs laten hun roetfilter gewoon weghalen als hij aan vervanging toe is – dat is goedkoper – of ze doen het om vermogen te winnen. Er zijn bedrijven die daar reclame voor maken op internet en niemand treedt daar tegen op.”

Ook Maarten Matienko meent dat het emotionele de overhand heeft gekregen. “We moeten het opnieuw rationeel bekijken. Fijn stof is geen punt meer voor de nieuwe diesels, dat is een feit. We gaan wel in de gaten moeten houden dat bij de nieuwe diesels alle onderdelen die voor het milieu dienen, goed onderhoude­n worden. Dat is niet evident.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS FOTO RR ?? Het bericht dat nu verspreid wordt op sociale media is slechts een deel van de waarheid volgens onze experts.
FOTO PHOTO NEWS FOTO RR Het bericht dat nu verspreid wordt op sociale media is slechts een deel van de waarheid volgens onze experts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium