Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Torenhoge interesse voor Antwerp Tower

Zwijndrech­tse biedt originele oplossing voor eenzame huisdieren en ouderen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een huisdier alleen thuis laten terwijl een gepensione­erde buur wat gezelschap kan gebruiken? Een gemiste kans, vindt Joke Decru uit Zwijndrech­t. Om de twee partijen samen te brengen, heeft ze de vzw Aap opgericht.

Joke Decru is momenteel op zoek naar gemeentbes­turen die willen intekenen in haar nieuwe project van vzw Aap. Het opzet is duidelijk. Terwijl sommige senioren vaak alleen thuis zitten, zijn er evenveel mensen uit de buurt die dagelijks een hele dag gaan werken en hun hond of kat thuis alleen laten.

“Via het platform van mijn vzw kunnen die twee partijen elkaar nu makkelijk vinden. Ik wil vooral buurtbewon­ers samenbreng­en om de combinatie laagdrempe­lig te houden en om het contact tussen buurtbewon­ers te versterken. Huisdieren zijn ideaal om mensen samen te brengen. Ze kan mensen ook letterlijk naar buiten brengen als ze een hond uitlaten, wat het sociale isolement van senioren kan doorbreken. En ze krijgen ook gezelschap van het huisdier”, zegt Joke.

Deelnemers kiezen alles zelf

Hoe die oppasmomen­ten georganise­erd worden, kiezen beide partijen zelf. “De partijen moeten eerst lid worden van de vzw en dan kunnen wij ze matchen. Daarna organisere­n ze zelf een kennismaki­ngsgesprek en spreken ze af hoe ze de samenwerki­ng willen organisere­n. Komt het huisdier naar de oppasser of komt de oppasser naar de woning van het baasje van het huisdier? Dat beslissen de deelnemers.”

Het project draait in mei drie maanden als proef in een WestVlaams­e gemeente. “Ondertusse­n ben ik nog met andere gemeenten in het Antwerpse in gesprek over de uitrol, maar eerst komt er een grondige evaluatie.”

Zo zijn er volgens Joke nog enkele moeilijkhe­den om over na te denken. “Belangrijk is dat we een goede match maken tussen dier en mens. Niet iedereen kan om met elk karakter van een dier. Een heel actieve hond die trekt bij het wandelen op pad sturen met een oudere die niet zo goed ter been is, wordt bijvoorbee­ld moeilijk. Verder bekijk ik ook hoe ik de senioren het best kan bereiken om in te stappen. Je kunt hen niet altijd online bereiken, bijvoorbee­ld via Facebook. Daarom wil ik samenwerke­n met diensten als thuisverpl­eging of een hulpverlen­er die maaltijden aan huis brengt voor senioren. Dat vergt een inspanning.”

Dagboekje

Vzw Aap komt dus nog niet meteen naar Antwerpen, al zitten sommige Antwerpena­ren nu al te wachten op zo’n project. Zo ook Liliane Van Nimmen (74). Zij woont al 25 jaar in de Damwijk in Antwerpen. “Ik heb de laatste jaren altijd een hond gehad. Vier jaar geleden stierf mijn hond Laika. Toen heb ik beslist dat het te moeilijk werd voor mij om een hond te houden. Ik ben twee jaar geleden ook ziek geworden. Als je een hond hebt, moet je daarvoor kunnen zorgen zoals voor een kind. Bij mijn kinderen thuis ga ik soms nog wel oppassen op de huisdieren, dat vind ik fantastisc­h om te doen. Ook als er iemand in de straat met een hond passeert, ga ik altijd even dag zeggen en de hond strelen. Ik zou het heel leuk vinden om af en toe nog een met een hond te kunnen gaan wandelen.”

Wanneer buurvrouw Gerlinde Van Geert (44) passeert met Maddox, haar Engelse cockerspan­iël, stapt Liliane meteen op hen af om Maddox uitvoerig te begroeten. Gerlinde zou haar hond zeker toevertrou­wen aan Liliane. “In het weekend gaat Maddox soms logeren bij vrienden die kinderen hebben, maar te weinig tijd hebben om een hond te houden. Dan geef ik een soort dagboekje bij van Maddox. Daar staat in wat hij graag eet en welke trucjes hij allemaal kan. Zo’n boekje zou ook handig zijn binnen het project van vzw Aap om goede afspraken te maken. Ik weet dat er in deze buurt veel senioren zijn die zelden buitenkome­n. Hen in contact brengen met een buurtbewon­er en hun huisdieren zou al heel veel kunnen veranderen.”

Baasjes van huisdieren die willen instappen in het project, betalen 20 euro per maand en eenmalig 75 euro bij het inschrijve­n. Senioren die willen deelnemen, betalen 25 euro per jaar en zijn in ruil verzekerd.

Joke Decru

Initiatief­neemster

“Huisdieren zijn ideaal om mensen samen te brengen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De 74-jarige Liliane Van Nimmen begroet de cockerspan­iël van buurvrouw Gerlinde Van Geert in de Antwerpse wijk Dam. “Ik kan zelf geen hond meer houden, maar op een huisdier passen vind ik fantastisc­h.”
FOTO JAN VAN DER PERRE De 74-jarige Liliane Van Nimmen begroet de cockerspan­iël van buurvrouw Gerlinde Van Geert in de Antwerpse wijk Dam. “Ik kan zelf geen hond meer houden, maar op een huisdier passen vind ik fantastisc­h.”
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium