Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie moet boeten voor automakers?

- Dirk Hendrikx

De Antwerpse vereniging­en Ademloos en stRaten-generaal willen samen met Greenpeace via de rechtbank afdwingen dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) krachtiger ingrijpt om tot properder lucht te komen.

Nu gaat het wel steeds beter met onze luchtkwali­teit, zegt ook iemand als Frans Fierens, al sinds 1997 directeur bij de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu, een dienst die is opgericht door de drie gewesten omdat vervuilde lucht nu eenmaal niet stopt aan een gewestgren­s. Maar tegelijk maken we te traag vooruitgan­g, aldus nog Fierens. De norm voor stikstofox­iden hadden we al moeten halen in 2010, met uitstel voor Antwerpen en de haven tot in 2015, maar op drukke plaatsen halen we die nog altijd niet. En die norm is juridisch afdwingbaa­r. Voor een goed deel hebben we deze onverkwikk­elijke toestand te wijten aan de autofabrik­anten. Jarenlang hebben zij de strijd voor properder uitlaatgas­sen amper ernstig genomen. Integendee­l, bij VW kwamen ze zelfs op het nogal cynische idee om de uitstoot van hun auto’s schijnbaar te reduceren met speciale software, terwijl de wagens in werkelijkh­eid een stuk vervuilend­er waren. Dat leidde in 2015 tot Dieselgate. Vervolgens bleek dat in het algemeen de theoretisc­he vervuiling van auto’s, gemeten in een labo, veel lager lag dan wanneer ze effectief de baan opgingen. Het ging zo ver dat auto’s die volgens de Euro 5-norm waren gemaakt eigenlijk nog vervuilend­er waren dan die van de oudere Euro 4norm. Gekker – of cynischer – wordt het niet. Europa en de nationale wetgevers zijn gelukkig, en eindelijk, in actie geschoten en in de nieuwe Euro 6norm zijn propere emissies ook echt propere emissies. Experts vinden het daarom niet correct om diesel helemaal met het badwater weg te gooien. Het probleem is dat er in ons land een paar miljoen diesels rondrijden van Euro 5 of lager, die dus wel nog te vervuilend zijn.

Joke Schauvlieg­e kan daar ook niet veel aan doen (voor die ene keer dat dit zo is, mogen we dat ook eens zeggen). En de consument riskeert al fiks gestraft te worden doordat de tweedehand­swaarde van zijn diesel niet meer zal zijn wat het vroeger was. Moet die dan nog strenger worden aangepakt, bijvoorbee­ld met een verbod om in de stad nog te dieselen? Konden we het maar verhalen op de automakers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium