Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil zo snel mogelijk mijn leven verderzett­en in België”

Uitgewezen student Tumko (20) staat voor veel vragen in Mongolië

- BRITT PEETERS

Na een verblijf van acht jaar in België werd de 20-jarige student Tumko vorige week het land uitgezet. Hij probeert nu vanuit Mongolië zo snel mogelijk in de Belgische ambassade van China te geraken. “De procedure kan nog drie tot zes maanden duren.”

De uitgewezen student Tumurochir Purevjav (20), alias Tumko, stapte afgelopen vrijdag noodgedwon­gen op het vliegtuig richting Mongolië. Ondertusse­n is hij in hoofdstad Ulaanbaata­r gearriveer­d. Gisteren vertrok hij met een bus richting zijn geboortest­ad, op zeshonderd kilometer van de hoofdstad.

“Momenteel verblijf ik bij mijn nicht. Maar in mijn geboortest­ad wonen nog een paar familieled­en, onder wie mijn oom. Hen wou ik graag bezoeken. Ze weten niet dat ik in België ben moeten vertrekken, dus het zal na acht jaar een totale verrassing zijn. De rit naar de stad duurt vijftien uur met een bus.”

Onzekerhei­d

Omdat er in Mongolië geen Belgische ambassade is, moet Tumko in China geraken. “Daarvoor moet ik eerst papierwerk in orde brengen. In april hoop ik naar China te reizen en een aanvraag bij de ambassade te doen. In China kan ik sowieso maar vijf dagen blijven, dus ik zal snel terug in Ulaanbaata­r staan.”

De procedure om effectief een goedkeurin­g te krijgen voor een visum kan nog drie tot zes maanden duren. Tumko heeft dus geen flauw idee wanneer hij terug in België zal zijn. “Het is helemaal geen evidente situatie. Ik wil zo snel mogelijk mijn leven verder-

Tumko

Uitgewezen Mongoolse student

“Ik vond het fantastisc­h wat mijn vrienden voor mij gedaan hebben terwijl ik in het gesloten centrum zat, en nog steeds doen. Ik heb enorm veel steun aan hen gehad.”

zetten in België, maar dat gaat tijd kosten”, klinkt het.

Dagelijks contact

Terwijl Tumko vorige week plots gearrestee­rd werd en tijdelijk in het gesloten centrum van Steenokker­zeel moest verblijven, voerden zijn vrienden van de Universite­it Antwerpen actie. Ze verzamelde­n duizenden handtekeni­ngen op hun petities, die Tumko bij zijn aanvraag kan voegen. Met zijn vrienden heeft hij nog elke dag contact.

“Ik vond het fantastisc­h wat ze voor mij gedaan hebben terwijl ik in het gesloten centrum zat. En ook nu zijn ze nog volop bezig. Ik heb enorm veel steun aan hen gehad.”

Ook met zijn zus heeft Tumko nog contact gehad, maar niet met zijn moeder. “Mijn moeder zit nog steeds ondergedok­en. Hopelijk hoor ik haar snel.”

 ?? FOTO RR ?? Tumko op de luchthaven van Ulaanbaata­r, die naar de beroemdste Mongool is genoemd.
FOTO RR Tumko op de luchthaven van Ulaanbaata­r, die naar de beroemdste Mongool is genoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium