Gazet van Antwerpen Stad en Rand

15.000 chauffeurs betrapt met minstens 1,5 promille

Derde van in 2016 dronken bestuurder­s zit compleet straalbezo­pen achter het stuur

- TEX VAN BERLAER MYRTE DE DECKER

Liefst een derde van alle in 2016 betrapte dronken bestuurder­s heeft meer dan 1,5 promille in het bloed. Die mensen zitten dus stomdronke­n achter het stuur. Met alle gevaar van dien voor andere weggebruik­ers en henzelf, want ze lopen liefst tweehonder­d keer meer kans om te sterven bij een ongeval. “Dit zijn bestuurder­s waarop de bobcampagn­es gewoon geen grip hebben”, zegt Benoit Godart van verkeersce­ntrum Vias.

“Een tijd geleden hebben we een studie uitgevoerd op de spoeddiens­t van enkele ziekenhuiz­en”, zegt Benoit Godart. “Daaruit bleek dat bestuurder­s die een ongeval begaan gemiddeld 1,6 promille in het bloed hebben. Bovendien heb je vanaf 1,5 promille tweehonder­d keer meer kans om te sterven bij een verkeerson­geval dan wanneer je nuchter zou rijden.”

Nochtans liepen in 2016 meer dan 45.000 bestuurder­s tegen de lamp bij een alcoholcon­trole. Allemaal hadden ze de wettelijke limiet van 0,5 promille alcohol in hun bloed overschred­en. Dat een derde onder hen meer dan 1,5 promille in het bloed had, betekent met andere woorden dat bijna 15.000 bestuurder­s straalbezo­pen op de weg waren.

Antwerpen: 26%

Die vaststelli­ng blijkt uit cijfers die CD&V’er Franky Demon opvroeg bij minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). Opvallend: tussen de provincies bestaan heel wat verschille­n. Zo scoort Antwerpen met 26% ‘zware drinkers + rijders’ beter dan gemiddeld, maar bengelt West-Vlaanderen achteraan met bijna 40%.

“Dat wil niet zeggen dat WestVlamin­gen grotere drinkers zijn”, zegt provincieg­ouverneur Carl Decaluwé (CD&V). “Ik zoek de verklaring veeleer bij de gerichte controles door onze korpsen, bijvoorbee­ld op uitvalsweg­en. Daarnaast zijn er heel wat verschille­n tussen de korpsen: sommige zijn beter getraind in het herkennen van dronken rijgedrag dan andere.”

Kamerlid Demon schrikt hoe dan ook van de cijfers. “Meer dan 1,5 promille is niet zomaar een beetje te veel”, zegt Demon. “Je riskeert een intrekking van het rijbewijs van vijftien dagen en een boete die kan oplopen tot 16.000 euro, mét een kans op een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar.”

Volgens experts gaat het hier duidelijk om probleemge­vallen. “Dit is een groep mensen met een beginnend of een echt alcoholpro­bleem”, zegt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaamse Expertisec­entrum Alcohol en andere Drugs (VAD). “Wie zo veel drinkt in het verkeer, kan ook daarbuiten waarschijn­lijk niet meer functioner­en zonder alcohol. Deze bestuurder­s lopen daarom meermaals tegen de lamp.”

Eenzelfde geluid bij Vias. “In tien jaar tijd is de pakkans tweeenhalv­e keer zo groot geworden, maar deze bestuurder­s hebben het nog steeds niet begrepen”, zegt Vias-woordvoerd­er Godart. “Dit zijn mensen waarop de bobcampagn­es geen grip hebben.”

Vias verwacht beterschap door de invoering van het verplichte alcoholslo­t vanaf 1 juli. Wie betrapt wordt op een alcoholpro­millage van minstens 1,8, zal dan zo’n toestel opgelegd krijgen door een rechter. Voor recidivist­en gebeurt dat al vanaf 1,2 promille. Een alcoholslo­t zorgt ervoor dat de wagen niet start als de bestuurder dronken blijkt.

“Maar voorkomen blijft beter dan bestraffen”, zegt CD&V’er Demon. “Daarom moeten we dringend campagnes opstarten die zich specifiek richten tot de stevige drinkers. Daarnaast moet de pakkans omhoog en moeten we blijven hameren op de doelstelli­ng van de regering om een op de drie bestuurder­s jaarlijks te controlere­n op alcohol.”

Benoit Godart

Vias

“Dit zijn mensen waarop de bobcampagn­es geen grip hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium