Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Theo Francken stuwt N-VA opnieuw naar recordscor­e

Vlaams-nationalis­ten stijgen sterk in nieuwe peiling

- MATTHIAS VERBERGT

Met ruim 32% scoort N-VA voor het eerst weer even hoog als bij de laatste verkiezing­en in 2014. Vooral staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken krijgt van links tot rechts steun. Dat blijkt uit een peiling van zusterkran­t De Standaard.

De motor van N-VA komt in dit verkiezing­sjaar opnieuw op vol toerental. Voor het eerst sinds de federale stembussla­g van 2014 haalt de partij van Bart De Wever in de politieke barometer van De Standaard, VRT, RTBF en La

Libre Belgique in Vlaanderen weer de recordscor­e van 32,4%. Bij de vorige peiling een half jaar geleden was dat nog 28%. Het verlies opgelopen tijdens de huidige regeerperi­ode is zo helemaal weg.

Sp.a onder 10%

De Vlaams-nationalis­ten hebben meer dan een straatleng­te voorsprong op hun coalitiepa­rtners CD&V (16,4%) en Open Vld (14,7%), die allebei dalen en nu zelfs opgeteld kleiner zijn dan N-VA. Groen (13,8%) houdt stand op de vierde stek, terwijl SP.A (9,5%) voor het eerst wegzakt naar minder dan 10%. Daarna volgen Vlaams Belang (7,5%) en PVDA (4,9%).

De remonte van N-VA valt samen met de kroning van Theo Francken tot populairst­e Vlaamse politicus. Zo goed als de helft van de gepeilde Vlamingen kan zich voorstelle­n op de federale staatssecr­etaris van Asiel en Migratie te stemmen. In oktober was dat nog 42%, minder dan drie jaar geleden een kwart. Alleen premier Charles Michel (MR) is vandaag populairde­r. Francken treedt zo bijna toe tot het erg selecte clubje van politici die ooit de helft van Vlaanderen konden bekoren.

Steun voor stijl

Die popularite­it vertaalt zich in een grote steun voor Franckens bestuursst­ijl. Twee derde van de ondervraag­den zegt te staan achter “de manier waarop Theo Francken zijn beleid over asiel en migratie verdedigt”. Een klein kwart is tegen. Naast de kiezers van N-VA en Vlaams Belang keurt ook een meerderhei­d van het kiezerskor­ps van Open Vld, CD&V, sp.a en zelfs PVDA de politieke stijl van de staatssecr­etaris goed. Enkel de groenen liggen dwars. Sterker nog: Francken wordt haast uit het niets de derde populairst­e gepeilde politicus onder sp.a-kiezers, als enige N-VA’er in de top tien. Ook bij het electoraat van Open Vld en

Theo Francken Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

“Het migratie- en veiligheid­sdebat leeft sterker dan velen denken.”

CD&V zit hij bij de tien populairst­e politici, wat opvalt gezien de frequente verwerping van Franckens stijl door de top van beide partijen.

“Het migratie- en veiligheid­sdebat leeft sterker dan velen denken”, reageert Francken, die zijn stijl verdedigt. “Veel mensen vinden dat dat weleens mag, aan de boom schudden en de zaken scherp stellen.”

Het effect van de heisa die vorige week ontstond rond N-VAminister van Defensie Steven Vandeput en de opvolging van de Belgische F-16’s, is niet uit de peiling af te leiden. De ondervragi­ngen dateren van voordien. Daarom is het ook moeilijk in te schatten of oppositiep­artij sp.a daarvan zou profiteren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium