Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb niet gelogen in het parlement”

Defensiemi­nister Vandeput denkt niet aan opstappen

- (tvb)

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) heeft opnieuw herhaald dat hij niet denkt aan opstappen. De minister staat recht in zijn schoenen, klonk het in Terzake.

week stelde weekblad

Knack nog dat Vandeput het parlement had voorgeloge­n in 2016. Toen verklaarde hij dat er “geen studies over de verlenging van de levensduur bestaan van ons type F-16”. Nochtans had de regering al in 2015 een onderzoek gekregen van Defensie, waarin de verschille­nde scenario’s voor de toekomst van de F-16-gevechtsvl­iegtuigen onder de loep werden genomen, waaronder een levensduur­verlenging.

“Maar toen ik die uitspraak deed, was dat document nog geclassifi­ceerd”, zegt Vandeput. “Bovendien is dat document geen studie, maar een informatie­nota.”

Daarnaast benadrukte de minister dat hij de beslissing om de vloot te hernieuwen baseerde op de beslissing van de vorige regering. Zijn repliek kwam er kort nadat CD&V-Kamerlid Veli Yüksel de regering opriep om een studie te bestellen bij onafhankel­ijke experts, die de drie bestaande onderzoeke­n (die van Defensie uit 2015, en twee van Lockheed MarVorige tin) opnieuw moeten becijferen. Maar zowel CD&V-vicepremie­r Kris Peeters als coalitiepa­rtner Open Vld had het al snel over een “persoonlij­k initiatief” van Veli Yüksel.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Steven Vandeput.
FOTO KRIS VAN EXEL Steven Vandeput.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium