Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ING België gaat auto’s herstellen

Bank koopt een derde van de aandelen van Zwijndrech­ts bedrijf Chemicar

- CHRISTOF WILLOCX

De bank ING België heeft bijna een derde van de aandelen gekocht van het familiebed­rijf Chemicar uit Zwijndrech­t. Chemicar verkoopt materialen om carrosseri­eën van auto’s te herstellen. Nu de crisis voorbij is, kopen wel meer banken aandelen van bedrijven. Zo kweekt BNP Paribas Fortis sinds kort tomaten in de Kempen.

Een bank doet meer dan spaargeld bijhouden en leningen geven. Belgische grootbanke­n kopen soms ook een grote portie aandelen van privébedri­jven die niet op de beurs staan. Ze doen dat via hun zogenaamde privateequ­ityfonds, waarmee ze door risicovoll­e investerin­gen een flinke som geld hopen te verdienen.

Tijdens de financiële crisis is die activiteit sterk verminderd, maar de laatste maanden pikken grootbanke­n de draad steeds vaker op. KBC doet het sinds de crisis niet meer. Maar BNP Paribas Fortis kocht in januari van dit jaar nog een onbekend aantal aandelen van tomatenkwe­ker Stoffels uit Rijkevorse­l. Stoffels verkoopt zo’n 10.000 ton tomaten per jaar, onder meer aan Colruyt, Carrefour en Albert Heijn.

Daarmee is BNP Paribas Fortis niet aan haar proefstuk toe. Ze heeft al aandelen in tientallen bedrijven, met als blikvanger Studio 100. De bank kocht in 2006 een derde van de aandelen van het amusements­bedrijf, nadat Samson-stem Danny Verbiest eruit stapte.

Bedrijf met groeimogel­ijkheden

Maandag maakte ING België op haar beurt bekend dat het 32,5% van de aandelen koopt van het bedrijf Chemicar, dat in Zwijndrech­t 41 mensen tewerkstel­t. De precieze aankooppri­js werd niet bekendgema­akt. Chemicar verkoopt producten om de carrosseri­e van auto’s mee te herstellen. Het gaat onder meer om milieuvrie­ndelijke ontvetters om de carrosseri­e stofvrij te maken en pasta om auseren”, to’s te polijsten.

“Wij investeren in Chemicar omdat dit bedrijf haar omzet sinds 2010 ongeveer heeft verdubbeld”, zegt Julie Kerremans, woordvoers­ter van ING België. “In 2010 haalde Chemicar een omzet van 9,4 miljoen euro. Vorig jaar was dat al 18,4 miljoen euro. We zien nog meer groeimogel­ijkheden in dit bedrijf.”

ING België heeft beloofd om de aandelen minstens vijf jaar bij te houden. Daarna hoopt de bank de aandelen met een flinke meerwaarde door te verkopen, of kan het beslissen om de aandelen nog langer te houden.

Waarom is Chemicar met ING België in zee gegaan? “Omdat mijn oudste broer Walter, die ons bedrijf in 1983 heeft opgericht, zijn aandelen wilde verkopen”, zegt Piet Greeve, algemeen directeur van Chemicar. “Ik heb met verschille­nde partijen gepraat, maar die wilden naar mijn gevoel te weinig investeren. Toen ik aan ING België vroeg of zij iemand kenden die mee in ons bedrijf zou willen stappen, boden ze aan om het zelf te doen. Zij gaan wel akkoord met de investerin­gen die we in dit bedrijf nog willen reali- zegt Piet Greeve.

Greeve heeft nu 51% van Chemicar in handen. ING België bezit een derde van de aandelen (33%). De rest van het kapitaal zit bij commerciee­l directeur Dirk Van Driessche en financieel directeur Geert Tanghe.

Buitenland­se markt

Hoe komt het dat een bedrijf dat al 35 jaar bestaat, haar omzet nog zo sterk ziet stijgen? “Omdat wij ons steeds meer zijn gaan richten op de buitenland­se markt”, zegt Greeve. “We verkopen het meeste aan Frankrijk, Duitsland en Nederland. Sinds 2012 is Australië een belangrijk­e klant geworden, net als Canada. En we verkopen onze producten sinds kort ook in de Verenigde Staten.” Door de enorme markt daar, wordt het land over enkele jaren wellicht een van hun belangrijk­ste klanten.

“Wij doen het beter dan veel van onze concurrent­en, omdat wij innovatiev­e producten hebben. Onze ontvetters zijn bijvoorbee­ld milieuvrie­ndelijk omdat er geen solventen in zitten. En we maken polijstpas­ta waar carrosseri­ebedrijven maar één flesje voor nodig hebben. Onze concurrent­en leveren die pasta in drie verschille­nde flessen. Dankzij ons winnen carrosseri­ebedrijven dus veel tijd”, aldus Greeve.

Spaargeld niet in gevaar

De steun van ING België is voor het Zwijndrech­tse bedrijf een enorme opsteker. Maar is het ook goed voor de klanten van ING? “Zij hoeven zich alleszins geen zorgen te maken, want het risico is hier beperkt”, zegt economisch expert Pascal Paepen. “Spaarbanke­n mogen van Europa slechts een zeer beperkt deel van hun geld in bedrijven investeren. Het brengt het spaargeld dus niet in gevaar. Bovendien is deze investerin­g een goede zaak, omdat het bedrijven geld geeft om extra jobs te creëren.”

Piet Greeve

Directeur Chemicar

‘‘ING België ging wél akkoord met de investerin­gen die we in dit bedrijf nog willen realiseren.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Met de investerin­g van ING België kan Chemicar extra werkgelege­nheid creëren.
FOTO WIM HENDRIX Met de investerin­g van ING België kan Chemicar extra werkgelege­nheid creëren.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium