Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Test-Aankoop rijdt zomerbande­n aan flarden

Twee bandentype­s doorstonde­n de test niet

- (krs)

Dat een autoband tijdens een doorgedrev­en rijtest aan flarden vliegt, is vrij ongebruike­lijk. Maar dat een tweede en zelfs een derde exemplaar al na luttele minuten volledig uitgerafel­d zijn, is hoogst uitzonderl­ijk. Toch gebeurde het tijdens de recentste test van 29 zomerbande­n.

6,5 minuten. Zolang zongen de zomerbande­n Ecosis van Infinity en Sportrac 5 van Vredestein het uit bij een snelheid van 240 km per uur.

Omdat het om een eenmalig productief­outje kon aan, onderwierp consumente­norganisat­ie TestAankoo­p een tweede exemplaar van hetzelfde type en merk nogmaals aan de test. “Die test van de Infinity moesten we na nog geen twee minuten stopzetten, de Vredestein-band hield het na drie minuten voor bekeken. En ook een derde test gaf hetzelfde, barslechte resultaat”, zegt Simon November van Test-Aankoop.

Strengere test

Of Test-Aankoop niet een beetje té streng is? Want wie rijdt er nu 240 km per uur? “Het klopt dat onze test strenger is dan de Europese, die minder lang duurt en lagere snelheden hanteert. Maar als 27 van de 29 geteste zomerbande­n die test wél overleven en twee niet, is er duidelijk iets mis met die twee producten.”

En als je met die banden tegen een normale snelheid rijdt? “Ook dan zit je veel minder veilig dan je denkt”, zegt November. “Ze scoren ook erg matig op een nat wegdek door een gebrek aan grip, wat bij remmen kan leiden tot gevaarlijk­e toestanden.”

Slechts vier van de 29 geteste banden kregen de score ‘goed’.

Bekijk alle resultaten op www.testaankoo­p.be/banden

 ?? FOTO RR ?? Na enkele minuten was de autoband aan flarden gereden.
FOTO RR Na enkele minuten was de autoband aan flarden gereden.
 ?? FOTO RR ?? Bijkomende testen leverden hetzelfde resultaat op.
FOTO RR Bijkomende testen leverden hetzelfde resultaat op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium