Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen intern Spaans verhaal”

Duitsland

-

Nadat Carles Puigdemont zondag in Duitsland was opge- pakt toen hij vanuit Finland op weg was naar België, heeft een Duitse rechter gisteravon­d bekendgema­akt dat hij voorlopig in de cel moet blijven.

De oppositiep­artijen hebben bedenkinge­n bij de arresta- tie van Puigdemont. Die Linke vindt het een “schande” dat Puigdemont is opgepakt en wil dat hij onmiddelli­jk wordt vrijgelate­n. Die Grünen willen dat de EU bemiddelt, en de liberale FDP wijst erop dat de arrestatie weliswaar juri- disch te verdedigen valt, maar op politiek vlak grote pro- blemen zal veroorzake­n. “Duitsland wordt partij in een Spaans intern conflict en dat heeft België proberen te voorkomen.”

De woordvoerd­er van de Duitse regering beklemtoon­de dat Spanje een democratis­che rechtsstaa­t is en dat het Ca- talaanse probleem alleen door Spanje zelf kan worden op- gelost. Maar ook de Duitse kwaliteits­krant Süddeutsch­e

Zeitung uit haar bedenkinge­n bij de mogelijke overleve- ring. Ze vraagt zich af waarom de Finse of de Deense auto- riteiten Puigdemont niet hebben opgepakt. In haar com- mentaarstu­k wijst de krant erop dat de Duitse rechter die moet beslissen of Puigdemont aan Spanje wordt overgele- verd, niet blind mag zijn voor de politieke motieven van de Spaanse magistrate­n.

Het Europees aanhouding­smandaat is gebaseerd op ver- trouwen, maar het mag geen blind vertrouwen zijn, schrijft de krant. “Als er objectieve aanwijzing­en zijn dat het om een politieke vervolging gaat, dan mogen landen het Europees aanhouding­smandaat naast zich neerleg- gen.” De krant hoopt dat de Duitse rechter de moed heeft om dat te doen.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Carles Puigdemont.
FOTO EPA-EFE Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium