Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop deze week met een evenwichti­g voorstel te landen”

Schepen Koen Kennis reageert op uitblijven beslissing omtrent bewonerspa­rkeren buiten Singel

- JAN STASSIJNS

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) hoopt deze week een gedragen plan voor de uitbreidin­g van bewonerspa­rkeren naar buiten de Singel voor te stellen. Dat zei hij gisteren op de gemeentera­ad, waar de oppositie om duidelijkh­eid vroeg. “Het is een chaos geworden”, klonk het bij Wouter van Besien (Groen).

De uitbreidin­g van het bewonerspa­rkeren naar buiten de Singel werd vorige vrijdag voor de derde week op rij verdaagd op het schepencol­lege. Door de invoering van de lage-emissiezon­e, de uitbreidin­g van het Velonetwer­k buiten de Singel en de goede tram- en busverbind­ingen lijden enkele wijken buiten de Ring onder een verhoogde parkeerdru­k. Bewonerspa­rkeren moet daar een oplossing voor bieden. Toch is er binnen de coalitie nog heel wat onenigheid over het voorstel. Coalitiepa­rtners Open Vld en CD&V pleiten voor de invoering van een blauwe zone met parkeersch­ijf. Een beslissing is er dus nog altijd niet, “maar ik hoop deze week met een evenwichti­g voorstel te landen”, zei mobiliteit­sschepen Koen Kennis, gisterenav­ond op de gemeentera­ad.

Dat was niet het antwoord waar oppositiep­artijen Vlaams Belang, PVDA, Groen en sp.a op hoopten. Ze wilden duidelijkh­eid en waren niet te spreken over de gevoerde communicat­ie. Die communicat­ie stuitte ook coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld tegen de borst, maar zij mengden zich gisterenav­ond niet in het debat. “Zielig en flauw”, vond Toon Wassenberg (sp.a). “Het is een teken van zwakte bij de coalitiepa­rtners dat zij enkel off the record willen reageren en het debat niet openlijk willen voeren. Het is politiek not done en weinig collegiaal om te communicer­en over iets wat nog niet beslist is. ‘Uw wijk zal ingekleurd worden als blauwe of gele parkeerzon­e’, dat staat letterlijk in de folders van N-VA die in de buurt bedeeld zijn. Er staat geen enkele voorwaarde­lijkheid in het pamflet en toch is er nog niets beslist. Er is duidelijkh­eid nodig.”

Dat vond ook Wouter van Besien (Groen). “Wij zijn voorstande­r van het bewonerspa­rkeren, want het zet bezoekers aan om naar alternatie­ven te zoeken”, zei Van Besien. “Maar veel mensen voelen zich nu bedreigd, omdat ze niet weten wat er op hen af gaat komen. Communicat­ie is dus erg belangrijk, maar door partijpoli­tieke pro- filering en de reacties na de communicat­ie, is het een grote chaos geworden.”

“Ik had graag geweten wat het nu wordt”, liet Filip Dewinter (Vlaams Belang) optekenen. “We weten dat er binnen de coalitie grote heibel is ontstaan en dat er na drie weken nog steeds niets beslist is. Maar die nonbesliss­ing is nu wel losgelaten op de Antwerpena­ar.”

Mobiliteit­sschepen Koen Kennis benadrukte dat een oplossing voor de toegenomen parkeerdru­k nodig is. “Ik heb de afgelopen maanden veel gesproken met onder meer de mobiliteit­sdienst”, antwoordde hij. “We hebben ook goede gesprekken gehad binnen het college. Ik hoop deze week dan ook een evenwichti­g plan te kunnen voorstelle­n. Dan pas zal ik iedereen informeren. Deze gesprekken voeren we rond de tafel, niet publiekeli­jk.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (Links, NVA) wil snel een oplossing vinden voor het bewonerspa­rkeren.
FOTO'S JORIS HERREGODS Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (Links, NVA) wil snel een oplossing vinden voor het bewonerspa­rkeren.
 ??  ?? Schepen Marinower (Open Vld) verrast partijgeno­te Turtelboom met een bos bloemen. Zij ruilt de gemeentera­ad in een voor een plekje in de Rekenkamer.
Schepen Marinower (Open Vld) verrast partijgeno­te Turtelboom met een bos bloemen. Zij ruilt de gemeentera­ad in een voor een plekje in de Rekenkamer.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium