Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwkomer­s hokken samen met jongeren

Cohousingp­roject CURANT bouwt mobiele wooneenhed­en

- (rvre)

De Lange Bremstraat krijgt er nog dit jaar 32 nieuwe bewoners bij. Zestien nieuwkomer­s zullen er samenwonen met evenveel jongeren in tijdelijke wooneenhed­en in project BREM 16.

In de buurt van het Jan Palfijnzie­kenhuis in Merksem wordt een nieuwbouw met mobiele wooneenhed­en neergezet door CURANT. Dat is een cohousingp­roject van de stad en OCMW Antwerpen, dat jongeren minstens een jaar laat samenhuize­n met een nieuwkomer, een erkende vluchtelin­g of een subsidiair beschermde jongere die zonder ouders in België verblijft.

“Meestal leven de duo’s via CURANT niet samen met andere duo’s, maar op Klapdorp in de stad is dat wel zo, en daar hebben we gezien dat het samenleven net een interessan­te dynamiek oplevert”, weet schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). “Door het samenhokke­n met meerdere duo’s ontstaan er onderling ook meerdere contacten.”

De duo’s wonen nog steeds per twee in een eigen stekje met twee aparte slaapkamer­s en een gedeelde badkamer en keuken. De jongeren delen een aantal gemeenscha­ppelijke ruimtes met de andere duo’s, zoals een keuken, een vormingsru­imte, een moestuin, een ontspannin­gsplek en een sportveld. Om zo’n samenlevin­gsverband tussen meerdere duo’s op te starten, ging CURANT op zoek naar een geschikte locatie. “Ruimte om 32 mensen te laten samenwonen, vind je niet in het centrum van de

stad. We vonden wel een grote open groene ruimte in Merksem. De wooneenhed­en zijn mobiel. Ze blijven ongeveer een jaar staan en dan bekijken we of ze daar behouden blijven of eventueel een herbestemm­ing kunnen krijgen.”

De woonmodule is prefab en wordt nu volledig opgebouwd in een bouwatelie­r. “Daarna wordt de module in bijna een dag neergezet in de Lange Bremstraat.” De eerste duo’s zouden na de zomervakan­tie al verhuizen naar Merksem.

Voor BREM 16 gaat CURANT nog op zoek naar enkele werkende of studerende jongeren tussen 20 en 30 jaar. Zij kunnen maximaal een jaar samen met een nieuwkomer een woning huren voor 335 euro per maand, vaste kosten inbegrepen. Op donderdag 19 april organiseer­t CURANT een infomoment voor geïnteress­eerden bij Vormingplu­s in de Klokstraat, van 19 tot 21u.

 ?? FOTO SKILPOD ?? Zo zullen de mobiele wooneenhed­en eruitzien. Na de zomer moeten de eerste duo’s er hun intrekt nemen.
FOTO SKILPOD Zo zullen de mobiele wooneenhed­en eruitzien. Na de zomer moeten de eerste duo’s er hun intrekt nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium