Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaanse nonsens

- WIM VOS

Het was Tom Boonen die het vorige week langs zijn neus weg in de studio van Ruben Van Gucht opperde. Als Valverde zich eens echt op dat Vlaamse werk had toegelegd, de toppers van de kasseiklas­siekers zouden al jaren een heel kwaaie klant aan hem hebben. Want, en we blijven parafraser­en, een helling is een helling. “Je bottert alleen wat meer op de kasseien, maar de rest is hetzelfde.”

Maar Alejandro Valverde heeft zich er nooit op toegelegd. En op zijn ouwe dag is hij dat blijkbaar ook niet van plan. Zelfs niet voor één dag. Als hij morgen in Dwars door Vlaanderen start, heeft dat maar één reden, mogen we vernemen. Over enkele maanden wordt er in de Tour over de kasseien gereden. Dus wil de Spanjaard wel eens voelen hoe dat is om in koers over kasseien te rijden. Maar ambitie, morgen in Waregem? Nihil.

Net dat maakt het zo spijtig. Zowel bij Valverde als bij Quintana. Doorgaans zijn we de eersten om het toe te juichen als een topper in het Grote Rondewerk deze kant uitkomt. Nibali in de Ronde van Vlaanderen? Geraint Thomas in Roubaix? Hoe meer de groten mekaar in de mooiste wedstrijde­n opzoeken, hoe liever we het hebben. Maar niet als het op deze manier gebeurt. Dwars door Vlaanderen hoort sinds vorig jaar tot de World Tour en neemt vanaf deze lente een prominente plek in midden de dierbaarst­e dagen van het Vlaamse wielerjaar. Zo’n wedstrijd degradeer je niet bij voorbaat tot een trainingst­ocht voor een Tourrit enkele maanden later.

Nog minder omdat het je reinste onzin is. Lees hiernaast wat echte kasseienex­perts als Dirk Demol en Servais Knaven erover zeggen en je kan ze alleen maar bijtreden. Het is heus niet tussen Roeselare en Waregem dat Valverde en Quintana de stiel gaan leren. Een Vlaamse steen is nog geen Franse steen. En wat ze hier al botteren noemen, daarvoor zetten ze in NoordFrank­rijk hun zadel niet eens vast. Als Valverde en Quintana werkelijk denken dat ze na woensdag helemaal klaar zijn voor de rit richting Roubaix half juli, houden ze vooral zichzelf voor de gek.

Alejandro Valverde is een fenomeen. 38 volgende maand, zondag nog eindwinnaa­r in de Ronde van Catalonië en met een palmares langer dan de Chinese Muur. Een palmares dat hij nota bene heeft opgebouwd door altijd en overal voor de winst te gaan. Het zou de Spanjaard sieren als hij dat motto ook morgen trouw bleef. Het zou hem zijn eerste Vlaamse zege kunnen opleveren. Zeg dat Boonen het gezegd heeft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium