Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarover we praten? Ik heb het liefst dat hij zwijgt en slaapt”

-

“Eigenlijk moet ik je teleurstel­len. Ik heb een gouden regel met Peter: alles wat tussen ons gebeurt of gezegd wordt, blijft tussen ons. Dat vertrouwen is heilig. Geheimen zal je van mij niet horen. Sorry.

Ik en Peter gaan héél lang terug. Ik was bevriend met Juraj. Hij zei mij dat hij nog een broer had die fietste. Peter moet toen een jaar of zestien, zeventien geweest zijn. Zo hebben we elkaar leren kennen. Ik ging met hem mee met de nationale selectie. Nadien werd ik zijn masseur bij zijn allereerst­e ploeg. Hij reed bij Dukla-Trençin, een kleine continenta­le ploeg. Peter was amper 19 en we reden een rondje in Polen, tegen profs. Hij won er meteen twee ritten en de groene trui. Ik had al veel jonge renners zien passeren, maar daar zag ik direct dat dit niet normaal was. Zo sterk.

Ik ben altijd bij hem gebleven. Af en toe heeft er wel eens een ploeg gepolst of ik niet voor hen wilde werken. Maar als ik dat nog maar opperde bij Peter, was het direct van: Ben je gek? Hij heeft gelijk: ik kan mij niet voorstelle­n dat ik voor iemand anders zou werken. Ik denk dat ik mag zeggen dat onze relatie het puur profession­ele overstijgt. Anders word je niet uitgenodig­d op zijn huwelijksf­eest.

Eén seconde. Doe mij een blinddoek om, leg een renner op mijn massagetaf­el en meer dan één seconde heb ik niet nodig om zijn lichaam te herkennen. Peter houdt van lange, stevige massages. Twee uur is niet uitzonderl­ijk. Zeker niet in het begin van het jaar.

Waarover we praten op de massagetaf­el? Eigenlijk heb ik het liefst dat hij zwijgt en slaapt. Dat is beter voor zijn lichaam en geest. Maar op andere momenten voel ik dat hij graag nog eens Slovaaks praat. Dan kan het over van alles gaan. Zijn familie, mijn gezin, auto’s, ijshockey, Moto GP, een beetje voetbal: Peter volgt het allemaal. Of ik dan voel dat ik met het lichaam van een drievoudig wereldkamp­ioen bezig ben? Goh, als ik zijn broer Juraj masseer, is er misschien een klein verschil. De spieren van Peter zijn net wat steviger. Maar of dat nu zijn sterkte is? Eerlijk: de echte kracht van Peter is zijn mentale kracht. Daarmee maakt hij het verschil.”

 ??  ?? Functie: verzorger Bora-Hansgrohe Bij Bora Hansgrohe sinds: 2017 Kent Sagan sinds: “Peter een jaar of 16 was” MAROS HLAD
Functie: verzorger Bora-Hansgrohe Bij Bora Hansgrohe sinds: 2017 Kent Sagan sinds: “Peter een jaar of 16 was” MAROS HLAD

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium