Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik beken, ik heb fouten gemaakt”

Sportdirec­teur Fabio Baldato over foute tactische keuzes van BMC

- WIM VOS

Twee topkoersen, één derde plaats voor Greg Van Avermaet in E3 Harelbeke. Na de grand slam een jaar geleden viel de balans voor topploeg BMC het afgelopen weekend wel erg mager uit. Erger: meer dan over de resultaten ging het de voorbije dagen over de vele warrige keuzes en – dixit Van Avermaet – “een gebrek aan communicat­ie” van uit de volgwagen. Tijd om de man aan het stuur ter verantwoor­ding te roepen. Fabio Baldato, het klopt dat u de voorbije twee wedstrijde­n als sportdirec­teur nummer één de beslissing­en nam voor BMC?

“Dat klopt. Als er fouten gemaakt zijn, mag u op mij schieten.”

Beginnen we dan met de E3 Harelbeke. Na die cruciale valpartij op ruim 100 kilometer voor de finish zat Quick.Step met liefst zeven renners vooraan, BMC hield er slechts drie over. De rest werd opgehouden omdat ze te ver achteraan zaten. En dat voor een ploeg met een topfavorie­t. Een manifest gebrek aan alertheid?

“Euh… Als dat uw vraag is, hoop ik dat u zowat elke ploeg buiten Quick.Step aan een kruisverho­or onderwerpt. We waren echt niet de enigen die maar een paar renners vooraan overhielde­n. Maar u hebt gelijk: onze renners waren niet aandachtig genoeg. Ik geef toe dat we op de bespreking vooraf dat punt op het parcours niet als een sleutelpun­t hadden aangestipt. Maar dan nog hadden ze alerter moeten reageren. Quick.Step reed voordien al met zes renners op kop. Als je dat ziet, moet je zelf ook opschuiven. Dat moet je aanvoelen. Je kan niet alles plannen in de meeting vooraf.”

Tweede pijnpunt. Van Avermaet gaat met Benoot fanatiek op jacht naar het duo Terpstra-Lampaert. Op datzelfde moment naderen zijn ploegmaats Küng en Roelandts vanuit de achtergron­d. Waarom laat u Van Avermaet niet wachten? Dan was BMC met drie om op Terpstra te jagen.

“Ik heb daaraan gedacht. Maar hoe sneller ze met drie samen waren, hoe vroeger ze het gewicht van de achtervolg­ing helemaal alleen hadden moeten dragen. Dan had iedereen alleen nog maar in ons wiel gekropen. Daarom heb ik de eerst de Oude Kwaremont afgewacht, zodat Naesen en Vanmarcke daar tenminste nog hun werk zouden doen. Nadien heeft Greg wel kalmer aan gedaan, zodat beide groepen samensmolt­en.”

Van Avermaet zei dat hij niet wist hoe dicht zijn ploegmaats al waren genaderd. Het is uw taak om hem dat te melden.

“Ik kan u slechts verzekeren dat ik hem zo veel mogelijk op de hoogte heb gehouden van de tijdsversc­hillen.”

Komt de finale in Harelbeke. U bent als enige ploeg met drie renners aanwezig in de groep achter Terpstra. Waarom offert u geen twee renners op om die laatste kloof te dichten?

“Als ik zeker was geweest dat we de spurt met tien man hadden gewonnen, had ik dat zeker overwogen. Maar ik vond het niet slim om mijn renners een superinspa­nning te laten leveren en Terpstra terug te pakken terwijl een hoop frisse, snelle jongens zich in hun wiel konden sparen voor de spurt. Gilbert en Stybar hadden nog geen trap te veel gegeven; Trentin en Naesen zaten er ook nog. Dan hadden we meer dan waarschijn­lijk ook niet gewonnen.”

Misschien wel als u Jurgen Roelandts had laten spurten. De nummer vijf van Milaan-Sanremo en uw snelste renner. Toch trekt u in de spurt de kaart Van Avermaet. Hoe legt u dat uit?

“In een massaspurt na een normale rit is Jurgen inderdaad de snelste. Maar na een zware wedstrijd als deze, in regen en wind, bergop en bergaf, en met een spurt met een beperkte groep blijft Greg voor mij onze sterkste renner. In die zin was er voor beiden iets te zeggen. Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb het hen onderling laten uitmaken.”

Van Avermaet had daar na afloop zijn vragen bij: “Een teken uit de volgwagen had geen kwaad gekund.”

“Ik beken: ik heb daar een fout gemaakt. Ik had duidelijke­r moeten zijn en simpelweg Greg voor de spurt moeten aanduiden. Maar ik dacht goed te doen: ik zit niet op de fiets, ik ken de precieze omstandigh­eden niet… Naderhand heb ik begrepen dat Jurgen al een paar keer om eten had gevraagd, dat hij zich niet honderd procent voelde en dat Greg daarom gespurt heeft. Maar ik had hen in volle finale niet mogen opzadelen met die beslissing. Ik had mijn verantwoor­delijkheid moeten nemen.”

Over naar zondag waar Van Avermaet in de nochtans omvangrijk­e kopgroep helemaal alleen zat van BMC. Geen goed teken.

“Maar vrijdag waren we dan weer wel met drie vooraan. Trouwens, als Küng op 50 kilometer van de finish niet valt, heeft Van Avermaet ook een ploegmaat in de kopgroep. Net zoals Sagan Burghart had, Vanmarcke Modolo had en Trentin Mezgec had. Geen verschil daar dus. Nee, daar maak ik mij geen zorgen over.”

Na afloop was Van Avermaet boos omdat hij zijn eigen spurt verknoeid had door eerst nog te willen aanvallen. Wat hebt u hem uit de volgwagen geadviseer­d?

“Ik heb vooral niet te veel gezegd. De beelden in de auto hebben zo’n vijftien seconden vertraging. Wat ik op dat moment ook zou zeggen, zou alleen maar meer verwarring scheppen. Maar Greg weet zelf ook dat hij een fout heeft gemaakt. Door aan te vallen heeft hij nutteloze energie verspild en had hij niet meer de frisheid om het juiste wiel te kiezen in de spurt.”

Intussen blijft Van Avermaet zeggen dat hij zich minstens zo goed en zelfs beter dan vorig jaar voelt. Waarom moeten we hem geloven?

“Omdat Greg Greg is. Hij stelt nooit teleur. Ik geloof hem voor meer dan honderd procent. Dat zeg ik al weken: blijf rustig, heb vertrouwen en laten we een definitiev­e evaluatie maken na Roubaix.”

Nog verzachten­de omstandigh­eden?

“Misschien dat ik ook vorig jaar in de volgauto zat toen Greg wél won, zowel in Harelbeke als in Wevelgem. Soms win je, soms verlies je. Dat is koers.”

 ?? FOTO BELGA ?? Fabio Baldato.
FOTO BELGA Fabio Baldato.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium