Gazet van Antwerpen Stad en Rand

84-jarige loopt urban trail met kleindocht­ers uit op verjaardag

Eddy Smets is oudste van vijfduizen­d sportieve deelnemers in Gent

- JAN AUMAN

Eddy Smets vierde zondag zijn 84ste verjaardag al lopend, als oudste van de vijfduizen­d deelnemers aan de Gent Urban Trail. “Ik hield mijn hartslagme­ter in het oog en ben nooit boven de 140 slagen per minuut gegaan”, aldus de sportieve Schotenaar, die gisteren alweer op de tennisbaan stond.

heeft altijd graag gesport. Dertig jaar geleden lag hij samen met Tuur Van Bladel aan de basis van volleybalc­lub Sveka en hij liep ook vroeger al graag, om te ontspannen na zijn drukke job als zelfstandi­g verkoper van auto-onderdelen. “Zowel bij de Antwerp Ten Miles als de 20 kilometer van Brussel heb ik zo’n keer of acht aan de start gestaan. Die tijden zijn voorbij, zeker na mijn hartoperat­ie negen jaar geleden. Drie overbruggi­ngen kreeg ik, maar mijn arts moedigt me aan om te blijven bewegen.”

Genieten van het lopen, de mooie gebouwen en andere bijzondere locaties waar je passeert. Dat is de essentie van Urban Trail. “Mijn dochter Vera, haar man Frank en kleindocht­ers Caroline (18) en Eva (22) zijn er helemaal weg van en wisten me warm te maken om dit jaar samen de drie Vlaamse varianten uit te proberen”, vertelt Eddy. “Enkele weken geleden brachten we die van Antwerpen tot een goed einde. Op tweede pinksterda­g trekken we naar Hasselt en voorbije zondag stond de loop in Gent op het programma. Dat die samenviel met mijn 84ste verjaardag was puur toeval.”

Om 6u al zat de jarige met zijn loopgrage familieled­en in de auto richting Gent. “Mijn vrouw Hélène had voor ons allemaal lekkere boterhamme­n met omelet gemaakt zodat we toch al niet met slappe benen aan de 6,5 km moesten beginnen. De speaker was ingelicht dat ik jarig was en ontlokte nog voor het startschot een luid applaus bij de andere deelnemers. Ik droeg een opvallend oranje shirt, waardoor ik ook onderweg nog heel wat felicitati­es kreeg”, vertelt de atleet op leeftijd.

Happy Birthday door ’t Kuipke

De Leopoldkaz­erne, Het Kraakhuis, de Academie voor Schone Kunsten, Campus Rommelaere en het grootste auditorium van de Universite­it Gent: Eddy kent al deze gebouwen nu ook van de binnenkant. “Soms moest ik tot drie verdieping­en hoog de trappen op en moest ik wel even vaart minderen, maar voor de rest kende ik geen problemen om te finishen”, getuigt de 84-jarige. “De laatste ronde op de wielerbaan van ’t Kuipke was fantastisc­h. Ze speelden er Happy Birthday, wat ook de laatste meters heel aangenaam maakte, ondanks de vermoeidhe­id.”

“Papa is voor mij en vele anderen een groot voorbeeld”, aldus zijn trotse dochter Vera. Bezige Eddy zelf vindt het allemaal niet zo bijzonder. Van stijve spieren had hij nauwelijks last. De dag na de wedstrijd speelde hij alweer zijn wekelijks partijtje tennis en woensdag zal hij zoals elke week arme kinderen en jonge vluchtelin­gen helpen in de sociale kruidenier Appel & Ei. “Ik heb in mijn leven van veel geproefd. Zo ben ik de laatste jaren ook veel met kunst bezig geweest: schilderen, lassen, beelden maken,… Ik kan daar helemaal in opgaan, maar zonder erin uit te blinken. Dat is met mijn sport net hetzelfde. Ik ben wel dankbaar dat ik nog samen met mijn kleindocht­ers kan lopen, dat is heel bijzonder.”

 ?? FOTO JAA ?? Jarige Eddy Smets met dochter Vera, schoonzoon Frank en kleindocht­er Caroline aan de start van de Gent Urban Trail.
FOTO JAA Jarige Eddy Smets met dochter Vera, schoonzoon Frank en kleindocht­er Caroline aan de start van de Gent Urban Trail.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium